Odd Karstein Tveit vil snakke om Trygve Lie i Steinhuset

TIL STEINHUSET: Odd Karstein Tveit.

TIL STEINHUSET: Odd Karstein Tveit. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

InnsendtOdd Karsten Tveit er tidligere utenrikskorrespondent, journalist, forfatter og sosialøkonom.

Han har Midtøsten som fagfelt og har skrevet flere bøker om emnet.

Tveit var utenrikskorrespondent for NRK i tre fireårsperioder i Midtøsten. I høst har han gitt ut boka «Gudfaren» med undertittelen «Trygve Lie – generalsekretæren som sviktet FN».

Boka gir et skarpt portrett av Trygve Lie, som i 1946 ble FNs første generalsekretær. Tveit skriver at Lie misbrukte stillingen i favør av Israel, da staten ble dannet i 1948, i strid med det opprinnelige FN-vedtaket.

Lie fortsatte å holde sin hånd over Israel, og så sent som i 1967 ble han den første lederen av Den norske Israelkomité.

Boka gir også en skisse av Israels første to tiår. Denne nære og svært interessante historien, fra en utfordrende etterkrigstid, vil Odd Karsten Tveit fortelle om i Steinhuset den 6. november.

Når det gjelder utenrikspolitikk generelt, kan vi ta med utsagn fra et intervju med Tveit:

«Det finnes ikke moral i utenrikspolitikken, det er bare egne interesser. Landene er ikke interessert i sannheten, de er bare interessert i det som passer dem selv enten det er sant, halvsant eller løgn.»

Tveit fikk pris for beste dokumentarserie i Gullruten i 2002, Brageprisen for faglitteratur i 2005 og hedersprisen i Gullruten i 2012.

Steinhusets Venner ønsker velkommen til en interessant kveld, og vi kan garantere en engasjert foredragsholder.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags