Skogfinner, finnskoger og Kalevala på Gran bibliotek

Trygve Christensen

Trygve Christensen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

InnsendtTorsdag 28. februar kommer lokalhistoriker og forfatter Trygve Christensen, kjent blant annet for boka Skogfinner og finnskoger (2002) til Gran med foredrag og bildevisning om finneinnvandringen på 1600-tallet. Christensen (f. 1940) er en kjent og skattet foredragsholder.

Mange husker hans lysbildeforedrag i Mariakirken i 2002 i forbindelse med utgivelsen av skogfinne-boka. Foruten grenseområdet Finnskogen, slo finner seg ned blant annet i de hadelandske skogene. Skrukkelia (nå i Hurdal) er den mest kjente finnegrenda vest for Finnskogen. Fram til 1841 var Skrukkelia administrativt under Gran. Finnemanntallet i 1686 nevner hele elleve husstander med adresse «Skrucklien».

28. februar blir kalt Kalevala-dagen. Dagen har blitt en merkedag for finsk kultur. Kalevala er det finske nasjonaleposet, basert på finske sanger og myter. Første utgave av Kalevala utkom 28. februar i 1835. Innsamleren av Kalevala-materialet var Elias Lönnrot (1802-1884). Han kan på mange måter sammenliknes med Ivar Aasen (1813–1896) i Norge. Begge var småkårsfolk og begge gikk store avstander for å samle inn ord. Begge samlet folkediktning og begge var botanikere. Lønnrot var også lege. Han vandret i Karelen, i Baltikum, i Finnmark og på Kolahalvøya. Her samlet han inn og systematiserte språkmateriale, et arbeid som ble grunnleggende for dannelsen av det finske språket.

I 1849 kom en utvidet utgave av Kalevala. Kjente figurer i Kalevala er vismannen Väinamöinen, eventyreren Lemminkäinen og smeden Ilmarinen. Verket er oversatt til 46 ulike språk. I 1967 kom deler av Kalevala ut på nynorsk ved Albert Lange Fliflet. Først i 2018 er verket komplett oversatt til norsk (bokmål) ved Mikael Holmberg. I 2018 fikk Holmberg Bastian-prisen for årets beste oversettelse.

På Gran bibliotek 28. februar vil Beatrice Hermundstad åpne kvelden med opplesning av Runebergs dikt Bonden Paavo. Deretter vil Christensen fortelle og vise bilder. Innimellom vil Hege Rimestad spille Kalevala-inspirert musikk og Andrea Gaarder vil gi en kort presentasjon av Mikael Holmbergs nye oversettelse av Kalevala. Det vil også bli tid til spørsmål og innlegg fra salen. Temakvelden er et samarrangement mellom Gran bibliotek og Gran historielag.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags