Den vanskelige freden

Tidligere utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson

Tidligere utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Tirsdag, 4. april kommer tidligere utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson til Steinhuset.

9. juli 2011 ble Sør-Sudan en selvstendig stat. Gledesscener og feiring av uavhengighet har siden blitt avløst av krig, massedrap og flyktningstrømmer.

Kanskje gjorde både det internasjonale samfunn og de sørsudanske lederne en utilstrekkelig jobb før landet ble erklært selvstendig. Senere har vannstyre og konflikter vært viktigste årsak til krig, sult og fattigdom.

En svært sentral person i arbeidet med å etablere den nye staten Sør-Sudan, var tidligere utviklingsminister i Norge Hilde Frafjord Johnson.

I 2007 ble Johnson nestleder i UNICEF og dermed Norges høyeste plasserte person i FN-systemet. Der satt hun til 2011 da hun ble FNs spesialutsending i Sør-Sudan, med ansvar for den fredsbevarende styrken UMISS.

Frafjord Johnson har skrevet boken «Den vanskelige freden», hvor hun analyserer hvorfor forsøkene på fred i Sudan og Sør-Sudan har mislyktes, tross fredsavtaler og løsrivelse. Hun trekker linjer til andre land, bl.a. Colombia, og andre fredsprosesser, og bidrar til debatten om det internasjonale samfunnet og FNs rolle i arbeidet med å bevare fred.

Krig og katastrofer i Sør-Sudan har nok vært noe overskygget av konfliktene i Ukraina og ikke minst i Syria, og hvis ikke landet får hjelp, står det på randen til sammenbrudd. En kveld med Hilde Frafjord Johnson vil gi oss innblikk i en verden som viser hvor vanskelig det er å skape fred, selv om alle parter i utgangspunktet er enige.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags