Gjensyn med «Trost i taklampa» og Lurt i vente

Av

Lunner revy- og teatergruppe har hatt kick-off på nytt teaterår. Veslesalen i Grindvolls storstue, Skoglimt, var fylt med forventningsfulle medvirkende.

DEL

InnsendtMed 30 års jubileum nå i høst som bakteppe, har gruppa valgt et gjensyn med «Trost i taklampa», som var første oppsetning etter offisiell oppstart i 1989. Forestillingen bygger på Alf Prøysens roman fra 1950 og utgangspunktet er samme manus som sist, men strammet inn fra rundt tre til rundt to timer og bearbeidet fra 34 til 20 roller. Musikken er komponert av Finn Ludt og Paul Dæhlen tar hånd om musikkarrangement og orkesterledelse. Prosjektansvarlig er Øivind Brenli som for øvrig spilte Snekkersve-broren med den dypeste stemmen i 1990 utgaven.

Han leder ei gruppe erfarne bakmenn og kvinner bestående av: Bente Hagen, Arne Brændhagen, Henning Velo og Grete Hellerud. Regi og instruksjon ivaretas av Liv Kristin og Jan Peter Lyngstad.

Det er flere store roller i «Trost i taklampa», hvor selveste gapatrosten Gunvor Smikkstua spilles av Anne Ingeborg B. Raade, handelsbetjenten Roy gestaltes av Rune Dalby og gårdsgutten Hjalmar spilles av Erling Desserud. Nesten alle i gjengen har sceneerfaring og er kjente fjes fra diverse forestillinger på Hadeland, men en debutant er det, Gudbrand Ohren Tvedt spiller rollen som Gunvors lillebror Oskar. Av dem som deltok i forestillingen for 30 år siden og som også er med nå, nevnes Jan Reidem, Marthe Ohren, Mari Lunder og Jan Peter Lyngstad.

Kort fortalt handler stykket om flukten fra landsbygda før teknologien tok over behovet for arbeidshjelp på de store gårdene. Fabrikkene som vokser opp inne i byen lokker med godt betalte jobber og mange lar seg friste. Derfor er bygdas store dikter Lundjordet invitert hjem for å tale til ungdommene før festen på lokalet til helga. Gunvor Smikkstua som er fra en liten husmannsplass og har arbeidet et år på fabrikk i byen, kommer hjem på sommerferie med samme tog som dikteren. Etter hvert viser det seg at hun har med tilbud om arbeide på fabrikken til tjenestefolkene rundt om i bygda. Dette blir ikke godt i mottatt av «de høye herrer» og konflikten oppstår

Av kjente melodier fra stykket nevnes spesielt Blåklokkevikua, Husmannspolka og Snekkersvemarsjen.

Alle øvelser før jul foregår i veslesalen på Skogglimt og etter jul inntas storsal og scene før det er klart for premiere 7. februar 2020.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags