Fin og fargerik markering av FN-dagen på Trintom skole

MARSJ: Tale og Amalie klare for fredsmarsj.

MARSJ: Tale og Amalie klare for fredsmarsj. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

InnsendtPå onsdag 24. oktober feiret vi FN-dagen med appeller, taler, fredsmarsj og fellessamling i gymsalen med sang og underholdning.

Hvorfor feirer vi denne dagen?

Jo, vi feirer blant annet FN-dagen for å vise at vi vil ha fred på jorda! Det begynner med at vi gir hverandre gode «vibber» og er vennlige og hyggelige med hverandre. Når vi gjør gode ting sammen, er det lettere å få fred inni seg. Og da blir vi også hyggeligere mot hverandre.

Litt om FN

193 land i verden er med i FN. FN står for Forente Nasjoner. FN-dagen retter oppmerksomhet mot FNs mange mål og arbeid for en bedre verden. Første gangen FN- dagen ble feiret var i 1948.

Da hadde noen ledere i mange land blitt enige om at de måtte begynne å samarbeide mer for å skape fred. Dette var jo like etter andre verdenskrig der mange land i verden var med i krigen som tok så mange liv.

Hva gjorde vi på Trintom?

Markeringen begynte med at alle på skolen sto ute i en stor sirkel og holdt i det nye, fargerike T-båndet med vimpler som vi har laget før FN-dagen.

På T-båndet har alle skrevet navnet sitt og tegnet eller trykt ulike ting vi liker. Vi kaller det et tilknytningsbånd, fordi vi kan knytte vimplene sammen. Det er et symbol som viser at ALLE ER LIKE VIKTIGE i fellesskapet på skolen vår.

I fellesskapet skal vi holde sammen, og alle har en viktig plass. Vi tilhører hverandre og er knyttet sammen. Når vi knytter alle vimpelbåndene sammen, blir det også et fint og fargerikt symbol på at vi er forskjellige, men samtidig ganske like. Og at vi trenger å høre til i et fellesskap der vi kan hjelpe og støtte hverandre for å lære og ha det fint. Da vi lagde vimplene på skolen, var det mange faddere som hjalp fadderbarna sine.

Fredsmarsj og fellessamling

Rektor ledet samlingen ute, der alle på skolen var med. Før vi begynte fredsmarsjen rundt skolen, fortalte Hanna Sofie og Frida på 7. trinn om hvordan og hvorfor vi har laget T-båndene. Elevrådet holdt en appell om hva FN er og hvordan de arbeider for at barn i hele verden skal ha det bedre, og om menneskerettighetserklæringen som er 70 år i år. De sa at vi må alle passe på hverandre og sørge for at det er godt å være og lære på Trintom.

Fredsmarsjen er noe vi har gjort fire år på rad nå. Det begynner å bli en fin tradisjon.

Etter fredsmarsjen gikk vi inn i gymsalen der vi sang og hadde underholdning med fred og vennskap som tema. Det ble en fin fellessamling der vi også fikk se en morsom liten film fra skolen i Gambia som vi samlet inn penger til på joggedagen. Elevene der sang en fin sang på engelsk til oss som takk for pengene: «Thank you Trintom School!»

Ebba på 7. trinn fortalte litt om hvordan de har det på skolen i Gambia, og at det er fint at de nå kan bygge et gjerde rundt skolen sin sånn at dyrene ikke kommer inn i skolegården.

FORTELLER: Frida og Hanna Sofie forteller om tilknytningsbåndene vi har laget på Trintom.

FORTELLER: Frida og Hanna Sofie forteller om tilknytningsbåndene vi har laget på Trintom. Foto:

Utstillingen «Om meg»

Før FN-dagen har vi også arbeidet med å lage en stor fotoutstilling som vi har kalt «Om meg», med bilde og noen ord om alle som tilhører skolen vår. Vi på 7. trinn har arbeidet med portrett som tema i faget kunst og håndverk, og da har vi tatt fotoportrett av hele skolen. Alle har skrevet litt om blant annet hva de blir glad for og håper på ved siden av bildet.

Dette er også en fin måte å bli bedre kjent med hverandre på, noe som er viktig for å føle seg trygg! Utstillingen vil henge oppe en stund for dem som vil se og lese.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags