Dokumentarfilm: Jordens salt

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Bibliotekaren anbefalerJordens salt: en reise med Sebastião Salgado

År: 2014

Aldersgrense: 12 år

Lengde: 1 time, 50 min.

Sebastião Salgado er en brasiliansk fotograf og fotojournalist. Siden 1970-tallet har han reist verden rundt og fotografert mennesker og natur. Han har dokumentert fra krigsområder og katastrofeområder. Han var i Etiopia under sultkatastrofen i 1984, og i Rwanda og på Balkan på midten av 1990-tallet. Han har fotografert flyktninger og arbeidere i hele verden. I fotoprosjektet Genesis har han tatt bilder av natur som fortsatt er tilnærmet uberørt. Bildene hans er ofte rå og brutale men samtidig vakre. Salgado er en fotograf med et stort sosialt engasjement, og har blant annet vært tilknyttet Leger uten grenser og UNICEF.

Jordens salt er en dokumentarfilm som viser et stort utvalg av Sebastião Salgados bilder. Men vi blir også kjent med oppveksten og livet hans. Salgado var egentlig økonom, men begynte å fotografere da han reiste rundt i jobben for verdensbanken. Det første fotoapparatet var det kona hans, Lélia Wanick Salgado, som kjøpte. I filmen takker han henne for at han oppdaget fotografering.

I 1997 sluttet Salgado å fotografere en periode. Han sier i filmen at han mistet troen på menneskeheten. Han ble fysisk sjuk av alt det han hadde sett og opplevd av menneskelig ødeleggelse og lidelse. I 1998 startet Salgado og familien et prosjekt med å plante regnskog på familiegården i Brasil. I løpet av hans levetid var nesten all regnskogen forsvunnet herfra. De har nå klart å gjenskape mye regnskog og i dag er dette et reservat. Arbeidet med regnskogen beskriver han som en helende prosess.

Filmen er laget av regissøren Wim Wenders og Salgados sønn, Juliano Ribeiro Salgado. Store deler av filmen består av Salgados bilder. Salgado forteller om livet sitt og bildene, og regissøren kommenterer innimellom.

Filmen er dvelende og lavmælt. Her er det ikke filmmusikk eller sterke effekter. Dette er en film som vekker fortvilelse og avmakt, men også håp. Det er en film som røsker i deg og sitter i lenge.

Filmen vant juryens spesialpris i Cannes i 2014, og var nominert til Oscar i 2015.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags