Inviterer til kulinarisk ekstremsport – Island edition þorrablót

Fra surströmmingslag

Fra surströmmingslag Foto:

Av

Foreningen Norden på Gran skal enda en gang prøve seg på spennende mat. Dette blir en oppfølging fra suksessen i 2017 med «Surströmming». Denne gangen skal vi fira «Þorrablót», [thorrablot], og prøve Islandsk mat.

DEL

InnsendtÞorrablót er en midtvinters fest, hvor islendingene spiser tradisjonell islandsk mat, drikker sprit, synger islandske salmer, framfører vers og danser de gamle dansene.

De første Þorrablót ble holdt rundt i handelsbyer på Island i attenhundretallet. Det var folk som hadde flyttet fra landsbygda til tettstedene, som holdt Þorrablót. Festene ble holdt i løpet av måneden Þorri, som starter den første fredag etter 19. januar, og var opprinnelig ment for de fraflyttede til å mimre tilbake med slektninger og mat de tidligere hadde spist på landsbygda.

I dag blir Þorrablót brukt for å opprettholde islandsk kultur og spise islandsk mat. Med tradisjonen holder islendingene historien i live og de er meget stolte over mattradisjonene sine, fordi den påminner dem om hvor ressurssterke formødre og fedre var som levde ved så fryktelig harde kår. Da Island ble en dansk koloni, ble det nemlig forbudt å bruke salt. Ellers ville de ha saltet fisk og solgt den til andre land, noe som også ville ha medført egne penger og selvstendighet. Islendingene måtte derfor ty til andre metoder for å lagre maten, som å røke, tørke eller la maten fermentere. Þorramaten er laget etter disse metodene.

En av delikatessene som hyppig blir servert på þorrablót er «Hákarl» (fordervet hai), men det serveres også smalahove, værballer og Islandskt rugbrød. De tøffeste av de tøffe skal prøve disse fantastiske, fordervede delikatessene og mye mer den 1. februar på Kulinarisk ekstremsport – Island edition.

Hvis du vil vite mer om Foreningen Norden, Kulinarisk ekstremsport eller Þorrablót kan du klikke deg inn på foreningens hjemmesider eller se på vår FB side «Foreningen Norden Gran».

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags