Torsdag kan du få en aha-opplevelse på folkemuseet

Av
DEL

InnsendtEn aha-opplevelse, også kalt «Eureka-effekten», er en betegnelse på opplevelsen av å plutselig forstå hvordan noe henger sammen.

Arkimedes fikk denne opplevelsen da han la seg i badekaret etter en lang dags grubling på hvordan man kan måle legemers volum.

Det er ofte avkopling som får fram Aha-opplevelsene, men først må hjernen mates med kunnskap.

Aha! på Hadeland er en serie arrangementer hvor vi inviterer eksperter som har fordypet seg i spennende temaer og prosjekter til å dele av kunnskapen sin. Slik håper vi å så spirer til store og små Aha-opplevelser om natur, kultur og samfunn. Og om Aha-opplevelsen ikke inntreffer umiddelbart kan du jo gå hjem og ta et bad, eller rusle en tur i vårt vakre friluftsområde.

Først ut i denne serien er Alastair Brown. Han kommer til Hadeland Folkemuseum torsdag 14. mars for å fortelle om prosjektet «Amerikabrev».

Alastair Brown har i over fire år samlet inn og forsket på amerikabrev og på utvandringen til Amerika fra Land-kommunene. Han kommer til Hadeland Folkemuseum for å fortelle om amerikabrev-prosjektet og for å vise en dokumentarfilm laget som en del av skoleformidlingsprosjektet «Migrasjon».

Hvem utvandret, hvorfor utvandret de og hvordan det gikk med dem?

Migrantene forlot et klassedelt samfunn og kom til et mye mer likestilt samfunn – hvilke refleksjoner gjorde de seg i brevene hjem om det samfunnet de hadde forlatt?

Kvinner fikk mye mer frihet og ansvar i Amerika – diskuterer de dette i brevene? Kan amerikabrevene hjelpe oss til å forstå noe om hvordan det er å være migrant i dag?

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags