Opp i høyden – paraklatring på Hadeland?

Av
DEL

Ditt Hadeland Toni Grimsrud har i lengre tid vært interessert i å få til et tilbud for paraklatring (klatring for personer med funksjonsnedsettelser) på Hadeland. De to siste årene har han klatret på Gjøvik hos Gjøvik klatreklubb. Klatring fører til masse mestringsevne for Toni, og han synes det er supert å bruke både hodet og hele kroppen på klatringen. I tillegg har det gitt masse trivsel gjennom et godt klatremiljø på Gjøvik. Samtidig har han en stund ønsket å få til et tilbud i nærmiljøet for å slippe reiseveien. Den 10. februar fikk Toni, medlemmer fra Norges Handikapforbund Hadeland og andre interesserte en innføring i klatring hos Gran Klatreklubb .

Tonis mor, Wenche Grimsrud, har sittet i styret hos Norges Handikapforbund Hadeland det siste året. Det var gjennom hun at det ble opprettet kontakt med ildsjelen og paraklatrertreneren Kim André Dybdahl fra Gjøvik og klatreren Christoffer Kongshaug. Dybdahl har to bonusdøtre med nedsatt funksjonsevne som har blitt habile klatrere og som er de første i rullestol som har besteget Svolværgeita i Lofoten. Klatrerne fra Gjøvik tok seg turen sørover til Gran Klatreklubb hvor leder Jakob Arvesen hver mandag har klatrere innom i idrettshallen hele kvelden. Først unge klatrere tidlig på kvelden, og deretter voksne.

Dybdahl fortalte at det er svært helsefremmende å klatre. Han sa at det er ekstra godt for funksjonshemmede som sitter i rullestol store deler av dagen, å få strukket seg helt ut i klatreveggen. Kongshaug bekreftet dette. Han har cerebral parese (CP) og har klatret det siste året, og tok etter en stund Brattkortet. Brattkortet er et ferdighetsbevis i klatresporten som betyr at en har kompetansen som trengs for å sikre andre i klatreveggen. Kongshaug fortalte at det var fint å kunne bidra til å sikre andre klatrere, ikke bare ta imot hjelp.

Jakob Arvesen i Gran klatreklubb var positiv til å få til et tilbud innen paraklatring, men fortalte at utfordringene var å få nok hjelpeklatrere, folk med Brattkort til å sikre klatrerne og tid i hallen da det er mange som bruker den.
Hvis det er flere som er interessert i paraklatring, ta kontakt med NHF Hadeland.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags