Krigsflyveren Erik Engnæs fra Hadeland

NY BOK: Omslaget til boken om krigsflyveren Erik Engnæs fra Gran.

NY BOK: Omslaget til boken om krigsflyveren Erik Engnæs fra Gran.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Erik Engnæs' spennende flyverliv begynte som 17-åring ved flyskolen Morane-Saulnier utenfor Paris i 1928. Senere Hærnes flyverskole på Kjeller. Hans foreldre kom begge fra Brandbu, men Erik ble født på Engnæs gård på vestsiden av Randsfjorden.

DEL

InnsendtErik Engnæs fikk sin middelskoleutdannelse ved Augedals bro, senere examen artium ved Oslo Katedralskole. Han var en meget habil skiløper og fikk ofte pallplasseringer for Brandbu Idretsforening. Han deltok også i motorsykkelritt.

Flyktet til Amerika

Som utdannet flyver ble han instruktør på Kjeller og på Widerøes flyskole. Etter flere år som flyver og instruktør startet 2. verdenskrig. Da hadde Engnæs fløyet Nord-Norges-ruten i Widerøe. Ruten ble nedlagt på grunn av krigsutbruddet i Europa.

Som løytnant fikk han innkallelse til Sola som nøytralitetsvakt. All sivilflyvning var forbudt. Etter 9. april havnet han i Bardufoss, og i oktober 1940 fikk han melding om at han trengtes i kampen for frihet.

Engnæs startet flukten med enliten ryggsekk med klær og mat. Ferden gikk videre til Sverige, og derfra til New York. Hans kone Stella kom senere etter.

Han havnet i Toronto i Canada som flyinstruktør. På det tidspunktet hadde han opparbeidet 4500 timer som flyver. Senere fløy han Stockholm-ruten til England, men etter mange flyvninger som er nevnt i boken, ble han meldt savnet på vei til England. Han hadde da 4900 timer sammenlagt i luften.

Trolig skutt ned av tyskerne

I flyet var det to manns besetning og fem passasjerer, pluss 15 kilo diplomatpost. Hva skjedde?

Antagelig ble de skutt ned av tyske jagerfly. Dette var første gang menneskeliv gikk tapt på Stockholm-ruten. Årets var 1943.

Minnestøtte for Engnæs er satt opp på Tingelstad kirkegård.

Boken om Erik Engnæs' flyverliv er på 200 sider, med mye historikk og mye bilder. Runa Aadalen er forfatter. Flyhistoriker og forfatter Rob Mulder, European Airlines, Spikkestad er utgiver.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags