Gå til sidens hovedinnhold

I sommer kan du sitte stille på Hadeland Folkemuseum

Artikkelen er over 4 år gammel

Skru av telefonen, logg av Twitter, hold munn, sett deg ned, og bli der. Sammen med oss.

Innsendt

 «Naturen eksploderer rundt oss, og av og til kan det føles som om verden går av hengslene om dagen. Derfor håper vi mange vil være med oss og sitte stille. Og tenke, på både oss selv, og oss selv i verden», sier Maja Leonardsen Musum og Hans Erik Raustøl.

Hver onsdag ettermiddag i juni og august inviterer Hadeland Folkemuseum og Hadeland Kirkeakademi til et litt annerledes museumsbesøk- et arrangement der publikum selv må lage sin egen formidling.

«Museenes samfunnsoppdrag ligger i å skape koplinger mellom fortid og nåtid, skape refleksjon rundt historien og vår plass i den. Folk lærer ulikt; noen lærer av å gjøre, noen av å høre, noen av å skrive. Med Sitt stille! går vi tilbake til den enkleste, men kanskje vanskeligste formen for formidling: de største opplevelsene skaper du ofte alene, i møte med omgivelsene og omverdenen», sier Musum.

For mange er Hadeland Folkemuseum et sted der tiden står stille. Bak samarbeidet Sitt stille! ligger det også et ønske om å bryte med det vi er vant med. Det å sitte stille, uten verken telefon eller bok, er kanskje det mest revolusjonerende vi kan foreta oss i dagens samfunn, sier arrangørene.

Skjønt, helt stille skal det ikke bli. Til sammen sju mennesker med tilknytning til Hadeland er utfordret til å innlede stillesittingen med en 15 minutters prat om et allmennmenneskelig tema. Noe å tygge på før publikum skal sitte stille i 15 minutter. Første mann ut er Ulla-Mari Brantenberg som skal snakke om styrke den 7. juni.

«Vi har invitert mennesker vi opplever tenker stort om det lille, og som kan ta utgangspunkt i personlige erfaringer på en måte som om det angår oss alle», sier Hans Erik Raustøl. Raustøl er nestemann på listen i arrangementsserien når han skal snakke om svakhet. Gjennom sommeren kommer også Iver Syverud Thorsen for å snakke om ironi, Gerd Steinsland for å snakke om å være et fnugg i historien, Jan Reidem vil snakke om respekt, Tine Øverlier om raushet, og til slutt ordfører Willy Westhagen om sunn fornuft.

Sommerprogrammet:

7.juni: Ulla-Mari Brantenberg, Styrke
14.juni: Hans Erik Raustøl, Svakhet
21.juni: Iver Syverud Thorsen, Ironi
28.juni: Gro Steinsland, Historien
2.august: Jan Reideum, Respekt
9.august: Tine Øverlier, Raushet
16.august: Willy Westhagen, Sunn fornuft
 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.