– Vi trenger flere rom for å snakke om det nære og genuine.

Det mener arrangørene bak Sitt Stille! og en av årets åtte deltakere, Torstein Nybø.

Onsdag 6.juni er det klart for sommerens første arrangement i serien Sitt Stille! Det litt uvanlige kveldstilbudet ble for første gang gjennomført i fjor på Hadeland Folkemuseum, med Hadeland Kirkeakademi som samarbeidsarrangør.

– Jeg tror vi er mange som kjenner på et savn etter samtaler om ordentlige tema med ordinære mennesker. Med så mange inspiratorer, motivatorer og en overflod av inntrykk, har vi kanskje mistet blikket for sprengkraften i det helt ekstraordinære ordinære ved å være menneske, sier formidlingsleder ved Randsfjordmuseet, Maja Musum.

Gjennom onsdagskvelder i fjor sommer delte syv kloke, lokale hoder tanker og erfaringer fra eget liv. Nå står åtte nye like kloke lokale hoder klare for å snakke om utvalgte tema onsdager i juni og august.

Hilde Roen Munkelien snakker om utholdenhet 6.juni, deretter følger Torstein Nybø om tvil, Morten Wien om angst, Martha Berger om åpenhet, Maja L. Musum om sannhet, Hanne Kristin Wolden om avvik, Stine Bratvold om livet og Erling Bonnevie Hjort om balansekunst.

Hans Erik Raustøl er opptatt av at vi snakker mer innenfra, ut fra hva som har rotfeste i oss selv. Det er mye retorikk og politikk i det offentlig rom, han håper å skape et rom hvor man kan tørre å vise sårbarhet.

Torstein Nybø skal i vinden 13.juni for å snakke om tvil og skråsikkerhet i kulturfeltet- og om ydmykhet i møte med publikum. Han mener arrangementet har potensiale til å forandre ordskiftet hvis alle tar formen med seg videre.

– Arrangementet stiller strenge krav til å være genuin i det man vil snakke om. Hvis talen ikke klarer å være genuin, gir man ikke publikum noe å ta med seg i den felles 15minutters stillestunden etterpå, sier han..

Hver kveld avsluttes nemlig en femten minutters innledning med femten minutters stillesitting i fellesskap. Det er en time-out fra hverdagen, og stillheten er viktig.

– Stillheten forhindrer meg i å være uenig i det innlederen sa, men skal heller hjelpe meg til å forstå hva han ønsket å si, sier Hans Erik.

Maja Musum ved Randsfjordmuseet håper mange vil ta turen til Sitt Stille! gjennom sommeren,

– Jeg får alltid igjen trua på menneskeheten og meg selv etter disse kveldene. Det er en uvanlig men fin måte å møte mennesker med guarden nede. Og etterpå byr vi på rømmevafler og fine samtaler, sier hun.