Meteorsverm på Lucianatten

Av

Årets kraftigste stjerneskudd-natt kommer neste uke!

DEL

InnsendtNatt til 14.desember er det igjen tid for meteorsvermen Geminidene som hvert år gir oss rekordmange stjerneskudd på én natt! Meteorsvermen er allerede igang, med noen få små stjernskudd allerede nå, og vil øke i styrke fram til onsdag kveld neste uke. Toppen av stejerneskudd-aktivitet kommer natt til 14.desember!

Meteorsvermer (mange, kraftige stjerneskudd) inntreffer når jorden passerer gjennom områder i solsystemet hvor det er mer støv og småstein enn vanlig. Disse skyene er som regel lagt igjen av en komet eller asteroide som har passert jordens omløpsbane på et tidligere tidspunkt med et slep av småstein etter seg. Siden det punktet hvor asteroiden eller kometen krysset jordens bane ikke endrer seg fra år til år, vil jorden passere gjennom støvskyen til samme dato hvert eneste år. Støvskyen som gir oss Geminidene er lagt igjen av asteroiden 3200 Phateon og meteorsvermen har hvert år sitt maksimum på Lucianatten!

Solobservatoriet opprettholder sin egen Luciafeiring onsdag 13.desember 2017 kl.18, hvor astronom Vegard Rekaa fra Solobservatoriet foreleser om stjerneskudd og meteorsvermer. Det blir også omvisning i det astronomiske anlegget, som er Nord-Europas største og et unikt anlegg i norsk teknologi- og vitenskapshistorie. Foredrag og omvisning passer for barn og voksne fom. barneskolealder og opp.

Her er det også mulig å få kjøpt årets julegaver! Vi himmelkalendere, ekte meteoritter, filmer og lærerike bøker for alle aldre i vår gavebutikk.

Solobservatoriet ligger ca. 50 min nord for Oslo, ved Harestua i Lunner kommune. Adkomst via Rv.4 (Oslo-Gjøvik) eller Gjøvikbanen (NSB). NB Husk å bestlle taxi dersom du ankommer med tog, eller hvorfor ikke gå stien (2,5km, ca. 45-60 min å gå)? Se solobs.no/natursti for kart og stibeskrivelse.

Vegard Lundby Rekaa

Astronom

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags