Heldigvis har han vest på seg, og det er bare fire meter inn til land. Lenger ut på vannet er flere kanoer på veg, og noen lar være å gå omveien om båten, og bader på egen hånd.

– Veldig få av oss kan svømme, forteller en av guttene senere på kvelden.

– Faktisk er det ikke så vanlig å kunne svømme der jeg kommer fra, og det er litt flaut å gå i svømmebassenget for å lære når du er over 20 år og heller vil imponere damene, legger han til med et smil.

Latteren sitter løst når nesten 40 verdensgutter setter hverandre stevne. Denne kvelden var det sommeravslutning på Ulsnestangen, og Verdens gutter var svært heldige med været. Når selv folk fra Somalia og Sudan synes det er varmt, kan ikke vi som har vokst opp i Norge klage heller.

Fikk låne kanoer og grill

Kanoene hadde vi fått låne hos Norsk Folkehjelp på kommunedelet, grillen lånte vi fra Frivilligsentralen, Helge har med bålpanne og deltakerne hadde vi lånt fra mange land. Kokkegjengen, denne gangen en 100 prosent syrisk gjeng, lagde kebab og kyllingspyd på grillen, lagde salater og delte opp melon. Det var stor aktivitet, og både grill og bålpanne ble tatt i bruk for å få alt klart til servering.

 

Etter ballspill, kanopadling, bading og moro, smakte det veldig godt med mat. I den fine kvelden var det godt å sitte sammen på plenen og snakke, diskutere planer for sommeren, tanker om de der hjemme som ikke har det like bra, og planer for framtiden.

– Nå er jeg i språkpraksis, deretter håper jeg å få gjort ferdig grunnskolen, sa en.

En annen vil gjerne ta videregående – men må jobbe noen år først.

– For familien min hjemme, brødre, søstre, far og mor, trenger penger, forklarte han.

– Kanskje jeg kan ta sertifikatet, men det er veldig dyrt, sa en tredje.

Tur i august

Etter god mat, litt planlegging av høstens aktiviteter og en grundig ryddeøkt på stranden og plenen, var det mange fornøyde gutter som reiste hjem etter nok en vellykket kveld. Vi hadde litt få biler, så noen måtte gå et stykke før de ble hentet, men ingen blir trøtte i en lang norsk sommernatt.

Kveldens høydepunkt? Kanskje da vi fortalte at jentene i Flerkulturelt friluftsliv har invitert oss på tur til Framstadseterfjellet i august. Dét var noe mange hadde lyst til å være med på.

PS! Vi «norske» som er med vil gjerne ha med noen flere frivillige – gjerne med bil, som kan bidra i arrangementene. Vi ønsker også kontakt med noen som kan hjelpe oss med svømmeopplæring – det behovet er stort.