Kvinnen ble drept med sitt eget våpen

Åstedet: Tiltalte varslet selv om hva som hadde hendt, og politiet rykket raskt ut til boligen der drapet skjedde på kvelden 9. januar i år. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Åstedet: Tiltalte varslet selv om hva som hadde hendt, og politiet rykket raskt ut til boligen der drapet skjedde på kvelden 9. januar i år. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Artikkelen er over 3 år gammel

Kvinnen som ble drept av sin mann i Gran i januar, ble skutt med sitt eget våpen.

DEL

Konedrapet i Gran

Det bekrefter statsadvokat Jo Christian Jordet.

– Ja, det var hennes våpen. En helt vanlig jaktrifle, sier han.

Tirsdag ble tiltalen forkynt for den 51 år gamle ektemannen, og i tråd med politiets innstilling er han tiltalt for forsettlig drap på sin nesten ti år yngre kone. Paret skal ha hatt samlivsproblemer.

Ble skutt i hjertet

Ifølge tiltalen skjøt han henne med ett skudd på kloss hold i familiens hjem cirka klokka 19.30 lørdag 9. januar i år. Skuddet traff blant annet hjertet og lungene, og kvinnen døde nærmest umiddelbart. Drapsvåpenet er en rifle i kaliber 6,5x55 millimeter, noe som er det mest brukte riflekaliberet i Norge. Blant annet er det standardkaliber i Det frivillige skyttervesen.

Les også: Drapssiktet hadelending livstruende skadet

Les også: Drapssiktet har våknet fra koma etter knivskadene

Jordet ønsker ikke å si noe mer om hendelsesforløpet eller hvor i boligen drapet skjedde.

– Det får vi komme tilbake til når rettssaken starter, sier statsadvokaten, som skal være aktor i Gjøvik tingrett fra 24. til 28. oktober.

Dette er saken

På kvelden lørdag 9. januar 2016 døde en kvinne i begynnelsen av 40-årene etter å ha blitt truffet i hjertet av et skudd i en privatbolig i Gran. Våpenet som ble brukt var ei storviltrifle.

Nødetatene rykket ut på melding om vådeskudd med dødelig utgang. Ektemannen tidlig i 50-årene ble siktet for uaktsomt drap samme natt.

Etter fire uker endret politiet siktelsen mot avdødes mann fra uaktsomt til forsettlig drap. Han har erkjent uaktsomt drap, men ikke forsettlig.

Mannen har vært varetektsfengslet siden han ble pågrepet 9. januar i fjor. 20. september ble mannen tiltalt for forsettlig drap. Minstestraffen for det er åtte års fengsel.

Det var hovedforhandling i Gjøvik tingrett fra 24. til 28. oktober 2016. Dom ble avsagt 11. november; tolv års fengsel for forsettlig drap.

Domfelte anket saken til Eidsivating lagmannsrett, som avsa dom 4. april 2017: 13 års fengsel.

Mannen anket straffutmålingen til Høyesterett, som nå har avvist saken.

Oppdatert 2. juni 2017

Tiltalte risikerer minimum åtte år i fengsel, hvis han blir dømt etter tiltalen. Han har erkjent straffskyld for uaktsomt drap, som han først ble siktet for, og sier det var et vådeskudd. Men ikke for forsettlig, som politiet ganske raskt endret tiltalen til. Uaktsomt drap har en strafferamme på fengsel i inntil seks år.

Flere brudd på våpenloven

I tillegg til drapet, er 51-åringen også tiltalt for brudd på våpenloven. Både for å ha en pistol i kaliber 22 og en Krag-Jørgensen-rifle i kaliber 6,5x55 uten tillatelse, og for å ha oppbevart disse våpnene samt ammunisjon på ulovlig måte.

Våpen og ammunisjon skal oppbevares forsvarlig nedlåst, men mannen hadde komplette våpen og ammunisjon i en ulåst låve på hjemgården og i en ubebodd hytte et annet sted på Hadeland.

Ifølge tiltalen dreier det seg om 1098 patroner i kaliber 22, 30-06, 6,5x55 og 12.

– Det er ikke unaturlig mye. Mannen hadde også flere jaktvåpen, som var registrert på lovlig vis. Men våpenet som ble brukt til å drepe kona var altså registrert på henne, sier Jordet.

– Er tiltalte tidligere straffedømt?

– Ja, for noen mindre forhold for lenge siden. Men det er ikke relevant for denne saken, sier han.

Tiltaltes forsvarer, Harald Stabell, var ikke tilgjengelig for kommentar onsdag.

FAKTA

Med forsettlig drap menes at gjerningspersonen har ment å ta livet av en person. Det kreves ikke at drapet er planlagt, men at hensikten er å ta livet av personen. Minstestraff for forsettlig drap er åtte års fengsel.

Uaktsomt drap er det motsatte, at drapet skjer ved et uhell. Strafferamme på tre års fengsel, seks år ved særdeles skjerpende omstendigheter.

Overlagt drap er en planlagt handling. Strafferamme inntil 21 års fengsel.

Kilde: Jusinfo.no

Artikkeltags