Lokale siktet for forsettlig drap

SIKTELSER I SAKEN: Nils Olav Bakken ble drept 3. september. Tre personer er nå pågrepet. Arkivbilde

SIKTELSER I SAKEN: Nils Olav Bakken ble drept 3. september. Tre personer er nå pågrepet. Arkivbilde

Artikkelen er over 3 år gammel

DOKKA: Politiet har pågrepet tre personer for drapet på Nils Olav Bakken.

DEL

(Oppland Arbeiderblad) Politiet orienterte pressen om utviklingen i saken tirsdag ettermiddag. De pågrepne er en mann i 20-årene, en mann i 30-årene og en kvinne i 40-årene.

De er etniske nordmenn og hjemmehørende på Dokka, opplyste politiet.

Alle tre er siktet for forsettlig drap eller medvirkning til dette.

– De ble pågrepet samtidig i formiddag, uten dramatikk, fortalte fungerende påtalesjef i Vestoppland; Johan Petter Bærland.

Tause om åsted

Nils Olav Bakken (49) fra Dokka ble funnet drept og kraftig forbrent på Veståsen i Søndre Land lørdag 3. september. Politiet har helt til nå gitt uttrykk for at de har stått uten mistenkte. Ingen har tidligere vært siktet.

Politiet har også sagt at de ikke har konkludert om åstedet; hvorvidt Bakken ble drept der han bodde, der han ble funnet eller et helt annet sted.

– Jeg ønsker fortsatt ikke å gå ut med mer om åstedet, sa påtaleansvarlig politiadvokat Kristian Johansen på pressekonferansen.

De tekniske undersøkelsene ved funnstedet i Totjernsvegen på Veståsen ble avsluttet tidlig. I avdødes hjem i Landmovegen på Dokka har det imidlertid vært grundige og gjentatte undersøkelser inntil nylig.

Tause om metode

Politiet konstaterte raskt at det handlet om et drap, men det er det eneste de har uttalt om dødsårsaken. De har også holdt andre kort uvanlig tett til brystet i saken, med begrunnelse i etterforskningshensyn.

Det gjør de ennå, selv om det nå er tre siktede.

– Jeg vil foreløpig kun si som jeg har gjort; at obduksjonsrapporten viser at det var et drap, sa Johansen tirsdag.

Lå på et bål

Det var to ungdommer som fant 49-åringen død i ei grøft ved Totjernsvegen i 19-tida 3. september. Politiet har opplyst at han lå på restene av et bål. Kroppen var sterkt forbrent.

Så sent som klokka 17 samme dag var det en observasjon av Bakken i live på Dokka. Ingen hadde meldt seg til politiet med tips om noe av avgjørende betydning fra de to timene der imellom da politiet sist ga offentligheten en oppdatering om etterforskningen.

Ikke i samme krets

Politiet har blant annet lett etter gjerningspersonen(e) i et rusmiljø avdøde dels hadde kontakt med. Det var imidlertid ikke der de fant dem de nå har siktet for drapet.

– De tilhører ikke rusmiljøet på Dokka, fortalte Kristian Johansen tirsdag.

Det har ifølge politiet heller ikke vært annen tett kontakt mellom de siktede og Nils Olav Bakken.

– Det er ingen nær tilknytning, sa Johansen.

Omfattende etterforskning

På spørsmål om hva som har gitt det politiet åpenbart anser som et gjennombrudd i saken, svarte politiadvokaten at det var avhør og tekniske undersøkelser.

– En omfattende etterforskning har ledet fram til pågripelsene, konkluderte han.

Motivet politiet mener ligger bak drapet, ønsket han ikke å si noe om.

De siktede avhøres tirsdag kveld. De vil bli framstilt for varetektsfengsling, og politiet er i gang med å få oppnevnt forsvarere for dem.

LES OGSÅ:

– Det fantes ikke et gram vondt i ham

Drapsetterforskning i stampe: Hvor ble han drept?

Land-drapet: Pårørende nektes advokat

Artikkeltags