Kona hadde møtt en ny mann

Fra venstre bistandsadvokat Bendik Støen Thoresen, aktor Jo Christian Jordet og forsvarer Harald Stabell.

Fra venstre bistandsadvokat Bendik Støen Thoresen, aktor Jo Christian Jordet og forsvarer Harald Stabell. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Dagen før hun ble drept av ektemannen, fortalte hun ham at hun hadde møtt en annen.

DEL

Konedrapssaken– Dette går ikke lenger. Vi må snakke sammen når jeg kommer hjem, sa hun til meg da hun ringte meg på ettermiddagen fredag 8. januar.

Det sa den tiltalte 51-åringen fra Gran da han startet sin forklaring i Gjøvik tingrett mandag.

Etter middag ble paret enige om å gå en tur med hunden.

Ville flytte ut året før

– Da sa hun at hun hadde ringt på en leilighet som hun skulle se på søndag. Vi ble enige om at barna skulle bo hos meg i starten, fordi leiligheten hadde bare ett soverom. Jeg sa at hun bare kunne komme og gå som hun ville, og hun hadde jo nøkkel til huset. Jeg spurte om hun hadde truffet en ny, noe hun innrømmet. Hun sa også at de hadde sett på hus, forklarte tiltalte.

– Et års tid tidligere sa hun til meg at hun ønsket å flytte, men vi avventet situasjonen på grunn av konfirmasjon. Vi hadde blitt enige om at hun kunne gjøre som hun ville, og at jeg kunne gjøre som jeg ville. Men den nye typen hadde hun ikke nevnt for meg tidligere.

Les også: – Forholdet mellom dem blir et sentralt tema

Kvinnen dro til den nye kjæresten etter gåturen, noe tiltalte etter eget sigende sa var greit.

– Hun kom hjem igjen i nitida fredag, og vi så på tv resten av kvelden, sa tiltalte om dagen før han tok livet av sin kone gjennom nesten 20 år, og som han har tre barn sammen med.

– Kom borti avtrekkeren

Om selve drapsdagen, lørdag 9. januar, forklarte tiltalte at han var på boden for å hente ei storviltrifle, som tilhørte kona og som han skulle pusse sammen med yngstesønnen på kjøkkenet.

– Kona mi ropte på meg fra stua, og jeg gikk bort til sofaen for å spørre om hva hun sa. Hun spurte om jeg kunne hente barna (som satt i en annen bygning på eiendommen, red.anm.), så skulle hun begynne med taco'n. Jeg svarte at det skulle jeg gjøre med én gang. Så kommer jeg borti avtrekkeren når jeg snur meg, og skuddet går av. Jeg siktet ikke på henne, sa en lavmælt og gråtkvalt tiltalt i retten.

Les også: Kvinnen ble drept med sitt eget våpen

Den 42 år gamle trebarnsmoren ble truffet i hjertet og lungene fra kloss hold, og døde trolig momentant.

– Hadde hun ikke ropt på meg, så hadde dette aldri skjedd. Jeg hørte ikke hva hun sa, tok med meg rifla og glemte å ta ut patronen som jeg hadde satt inn et par dager tidligere for å sjekke om den passet. Jeg har tenkt mange ganger på hvorfor jeg tok med meg børsa inn på stua. Det er det som er så forferdelig vondt med dette. Jeg beklager alt som har skjedd. Dette er så uflaks at ...

Kona satt i sofaen og mannen sto like ved da det fatale skuddet falt. Han forklarte at han ringte 113 med én gang, og at han på deres anbefaling begynte med hjerte- og lungeredning.

– Jeg flyttet henne ned på gulvet, og holdt på helt til politiet kom (ti minutter senere, red.anm.). Men jeg kunne ikke finne puls. Jeg prøvde så godt jeg kunne, men skjønte at det ikke var noe håp. Guttene kom inn omtrent samtidig som politiet, og vi snakket litt sammen i gangen før vi gikk inn på et soverom. Jeg holdt rundt begge, og de holdt rundt meg. Jeg sa at det hadde vært et tragisk uhell, og at vi hadde mistet det kjæreste vi eier og har, forklarte tiltalte.

– Så barna moren sin da de kom inn? spurte aktor.

– Ja, det tror jeg, svarte tiltalte.

– Betydde alt for meg

– Hun var det snilleste mennesket på jord, og betydde veldig mye for meg. Familien betyr alt, svarte tiltalte på spørsmål fra aktor Jo Christian Jordet.

Men tiltalte sa også at forholdet hadde endret seg de siste par årene.

– Hun var mer borte enn før, både kvelder og helger. Men vi var veldig gode venner og hadde det fint.

– Var det et problem for deg at hun var mye borte? spurte aktor.

– Nei. Jeg har jo hørt litt etterpå, men visste ikke noe da, svarte tiltalte.

– Kranglet dere mye?

– Nei, veldig lite.

Lettere utviklingshemmet

Rettssaken skal pågå hele uka, og fortsetter tirsdag med avspilling av avhør av ekteparets tre barn, som alle var under 16 år da moren deres ble drept. I tillegg vil retten få forklaringer fra den første politipatruljen som var på stedet, fra politibetjenten som har foretatt samtlige seks avhør av tiltalte, fra helsepersonell og barnevernet som kom dit like etterpå, en åstedsgransker fra Kripos og en rettsmedisiner.

Torsdag skal de psykiatriske sakkyndige uttale seg. Blant annet om at tiltalte er vurdert å være lettere psykisk utviklingshemmet i strafferettslig forstand. Med en IQ målt til snaut 75, er han helt i grenseland i så måte. Dette kan ha betydning for straffeutmålingen, altså at han kan få nedsatt straff.

Dette er saken

På kvelden lørdag 9. januar 2016 døde en kvinne i begynnelsen av 40-årene etter å ha blitt truffet i hjertet av et skudd i en privatbolig i Gran. Våpenet som ble brukt var ei storviltrifle.

Nødetatene rykket ut på melding om vådeskudd med dødelig utgang. Ektemannen tidlig i 50-årene ble siktet for uaktsomt drap samme natt.

Etter fire uker endret politiet siktelsen mot avdødes mann fra uaktsomt til forsettlig drap. Han har erkjent uaktsomt drap, men ikke forsettlig.

Mannen har vært varetektsfengslet siden han ble pågrepet 9. januar i fjor. 20. september ble mannen tiltalt for forsettlig drap. Minstestraffen for det er åtte års fengsel.

Det var hovedforhandling i Gjøvik tingrett fra 24. til 28. oktober 2016. Dom ble avsagt 11. november; tolv års fengsel for forsettlig drap.

Domfelte anket saken til Eidsivating lagmannsrett, som avsa dom 4. april 2017: 13 års fengsel.

Mannen anket straffutmålingen til Høyesterett, som nå har avvist saken.

Oppdatert 2. juni 2017

Artikkeltags