(OA): I midten av mai fikk den unge kvinnen et brev fra politiet om at en sak mot henne var henlagt, men stusset da hun ikke var klar over noen anmeldelse. Det viste seg at politiet selv hadde opprettet en sak på bakgrunn av videoklipp hun la ut på sin TikTok-konto bare et par dager tidligere.

Den viste fire tilfeller av kjøring godt over lovlige norske fartsgrenser. I et av klippene står speedometeret på 210 kilometer i timen.

– Jeg har hørt fra andre at politiet ofte er innom TikTok, Youtube og slikt og ser etter kriminelle handlinger. Og jeg har også hørt om folk som har blitt dømt for det, sier kvinnen, som ønsker å være anonym, til OA.

Hun nekter selv for å ha sittet bak rattet, og sier hun har et bevisst formål med å legge ut akkurat slike klipp på kontoen sin. Foranledningen er en tidligere disputt med politiet. I den ferske saken ble altså forholdet henlagt umiddelbart, begrunnet med manglende kapasitet hos politiet.

Mener seg forfulgt

Kvinnen hevder at politiet i etterkant av en tidligere trafikkforseelse hun var involvert i, har vært ute etter å ta henne for alt de kan finne. Hun nevner flere eksempler på det hun mener er en forfølgelse.

– Selv om du sier det ikke er du som kjører: Er det ikke naturlig at politiet reagerer på slike skrytevideoer som kan ses på som glorifisering av lovbrudd?

– Jeg legger ikke ut videoene for å skryte av noe, men for å bevise hvordan politiet går fram mot meg. Jeg vil at de skal slutte med det å oppføre seg slik, sier hun.

Politiadvokat Vibeke Stolp Ekeland i Innlandet politidistrikt var påtaleansvarlig i saken. Hun sier følgende på generelt grunnlag om politiets råkjører-jakt i sosiale medier:

– Vi klarer ikke søke oss fram til tilfeldige videoer som folk legger ut av at de kjører for fort. Så når vi kommer over slike saker, er det ofte basert på informasjon vi har, og tips vi får, sier hun.

Ga full gass med en hånd på rattet. Med den andre filmet han speedometeret

Prøver å følge med

Sakene kan ende med straff på lik linje som om man blir tatt i radarkontroll eller av en fotoboks. Det skal en del til for at et videoklipp alene skal holde i retten, men det har blitt avsagt dommer på det i Norge tidligere (les eksempel lenger ned i saken).

– Det holder ikke bare å se at det kjøres for fort. Hvis føreren ikke er avbildet i videoen, er det verre å se hvem som faktisk har kjørt. Sånne saker tar mye større ressurser å etterforske, sier Ekeland til OA.

I den aktuelle saken fant politiet ikke det verdt å bruke tid på, og kvinnen slapp dermed unna med en advarsel.

– Er det slik at enkeltpersoner i Innlandet kan regne med å være flagget, og at politiet sjekker kontoen deres jevnlig?

– Ja, vi prøver å følge med så godt vi kan på videoer av mulige straffbare hendelser av ulike slag. Så det kan ikke utelukkes at enkelte er flagget, bekrefter politiadvokaten.

– Hva synes du generelt om råkjøringsvideoer?

– Det er åpenbart noe vi ønsker å slå hardt ned på. Det er også noe som kan gå utover andre. Hvis personer legger ut og skryter av at de åpenbart bryter loven, kan det påvirke andre til å også bryte loven.

Suste foran politibilen gjennom sentrum: – 90 i 50-sonen var ikke nok til å nærme seg tiltalte

UP følger med

Kai Voldengen, leder for Utrykningspolitiet Øst, sier at de også følger med på sosiale medier.

– Det kan skje, og det har skjedd at folk har blitt dømt på bakgrunn av videoer de har filmet av egen kjøring, sier Voldengen til OA.

I et eksempel som Ringerikes Blad og OA omtalte i 2020, ble en mann dømt for å kjøre i over 170 kilometer i timen i en 60-sone utenfor Hønefoss. Mannen anmeldt etter en some-video, og ble dømt til fengselsstraff. Se videoen som ble bevis i retten, her.

– Mye av dette foregår i skjulte grupper. Når vi kommer over noen som vi mener bør straffeforfølges, sender vi det videre til politidistriktene, sier UP-sjefen.

Hvis man først påkaller seg oppmerksomheten til UP med slike videoer, hender det at de retter kontrollvirksomheten sin mot områder eller grupperinger som de mener kan knyttes til adferden.

Dømt for Snapchat-filmer

I en dom fra Øst-Finnmark tingrett fra februar i fjor ble en 20-årig mann dømt til seks måneders fengsel og permanent tap av førerkort på bakgrunn av flere Snapchat-videoer, ifølge Sør-Varanger Avis og IFinnmark. Dommen innbefattet også en rekke mindre alvorlige forseelser, i tillegg til at bruken av mobil til filming i seg selv er et bøteforhold.

Sjåførens ansikt var ikke synlig, men retten fant andre holdepunkter som knyttet tiltalte til gjerningene. Blant annet var en kompis av ham synlig i passasjersetet, og han kunne i retten bekrefte at han flere ganger hadde sittet på med tiltalte i høy fart.

I et av klippene fant retten det bevist at farten lå på rundt 200 kilometer i timen på en strekning med 90-sone utenfor Kirkenes. Det lå også skrytekommentarer på klippene. Mannen hevdet han hadde fått dem av noen andre, men ble ikke trodd.

«At andres filmer skal dukke opp som tiltaltes minner i Snapchat uten at tiltalte har foretatt seg noe aktivt for å få dette til å skje, finner retten å kunne se bort fra», sto det i rettsavgjørelsen.

Mannens forsvarer uttalte til iFinnmark etter dommen at han generelt syns det er problematisk at politiet brukte ikke-verifiserte Snapchat-videoer som bevis i retten.

Morten Ramm meldte seg selv til politiet: – Jeg visste faktisk ikke at dette var ulovlig