HADELAND: I fjor begynte Dyrebeskyttelsen Norge Hadeland å teste hannkatter de fikk inn fra gata systematisk for FIV og katteaids. Resultatet har vært mildt sagt skremmende.

– Det er mange flere katter som er smittet enn vi var klar over. Av dem som er testet, er så mye som 70–80 prosent smittet av FIV. Nylig fikk vi inn en katt fra Jevnaker som hadde utviklet katteaids, som er stadiet etter FIV, forteller Kristin Bjerkås i Dyrebeskyttelsen Norge Hadeland.

Sykdommen er uhelbredelig, og kattene Dyrebeskyttelsen påviser sykdommen hos blir avlivet.

Åtte-ni katter avlivet

– Når så mange villkatter har sykdommen, er det bare et tidsspørsmål før huskatter som er i folks eie, får sykdommen. Særlig katter som ikke kastrert eller sterilisert er utsatt, sier Bjerkås.

Siden testingen startet i fjor har Åtte-ni katter blitt avlivet på grunn av sykdommen. Alle tre kommunene er representert.

– Dette begynner å bli et stort problem, men foreløpig er det ingen andre enn oss som mener det, mener Bjerkås.

Hun tror de bare har avdekket toppen av isfjellet. Det er fortsatt mange villkatter igjen der ute, og Dyrebeskyttelsen mistenker at mange av dem er bærere av sykdommen.

Hadeland har fått bilder av en katt som hadde FIV. Denne katten holdt til i området rundt Emse i Moen. Bjerkås mener katteeiere i området bør være bekymret.

Var en slåsskjempe

– Denne katten har helt klart påført katteeiere i Emse dyrlegeutgifter. Den har vært en slåsskjempe, og har garantert påført andre katter skader. Da er det ikke utenkelig at den har overført smitte heller, tror Bjerkås.

Så langt har Dyrebeskyttelsen betalt FIV-testene fra egen konto. hver test koster 600 kroner. Håpet er at Mattilsynet skal få opp øynene for at dette er et problem og betale for testene i framtida.

– De betaler for avliving, men foreløpig har vi ikke fått de til å betale testene, forteller Bjerkås.

Den siste katten som ble avlivet for katteaids holdt til på Kalvsjø. Denne katten ble avlivet onsdag denne uken.

– Denne katten hadde tydelige tegn på sykdommen, blant annet sår og skader som ikke leget seg selv, sier Bjerkås.

Katteaids

 

Katteaids, eller Felint immunsviktvirus (FIV), er en uhelbredelig sykdom hos katt. Sykdommen smitter ikke mennesker.

Smitten spres via parring og blodoverføring - som oftest via bittsår - og er mest vanlig hos ukastrerte hannkatter som har levd noen år.

Også yngre hannkatter og hunnkatter kan bli smittet.

Sykdommen medfører svikt i immunforsvaret og katten blir lettere syk fordi den mangler motstandskraft mot bakterier og virusinfeksjoner.

Har katten utviklet sykdommen anbefales det å avlive katten, for å unngå at sykdommen spres videre.

Symptomer er rennende nese og øyne og svekket allmenntilstand.

Kilde: Kattens Vern