(Ringerikes Blad)

Bildet av de to marsvinene som natt til onsdag ble funnet forlatt på Eggemoen er publisert på Facebook, og har allerede nådd over 100 delinger.

Svært sårbare

Det var en lokal jogger som sent tirsdag kveld kontaktet den lokale dyrebeskyttelsen, og bisto i søket.

Ifølge Heidi Halvorsen i Dyrebeskyttelsen Ringerike skal dyrene ha blitt dumpet et godt stykke inne i skogen, langt unna folk og ferdsel, noe som tyder på at de er satt ut for å dø.

– Marsvin er svært sårbare, og ville ikke ha klart seg lenge ute alene. Når de blir redde lager de mye lyd, noe som vil tiltrekke seg rovdyr. De ville ha blitt enkle bytter for skjærer, rev og hunder.

– Hvordan klarte dere å finne marsvinene?

– Vi ble møtt av personen som tipset oss der han gjorde oppdagelsen. Vi lyste med lommelykt i området, før vi hørte lyder fra ett av dyrene. Da skjønte vi at den andre måtte være i nærheten.

Halvorsen kjenner ikke til om det er slektskap mellom dyrene, men at de åpenbart har bodd sammen. De skal være svært avhengige av hverandre.

– I hvilken forfatning var dyrene?

– Svært dårlig. De har blitt nylig dumpet, men de har tydelig fått dårlig stell. Neglene var uklippet, og den ene var svært tynn.

Venter med å anmelde

Ifølge Halvorsen skal en kanin-eier ha blitt anmeldt tidligere i år, etter at denne skal ha blitt funnet dumpet et sted i distriktet.

– Vil dere gå til skrittet å anmelde dumpingen av marsvinene?

– Først må vi finne eieren, ellers har vi ingen å anmelde, forklarer hun.

– Hva tenker du om måten eieren har kvittet seg med kjæledyrene?

– Det er helt håpløst. Det mest anstendige alternativet dersom man ikke vil beholde dyrene, er å gå til dyrlegen. Det koster riktignok penger, men det er det verdt. En annen utvei er å kontakte oss i Dyrebeskyttelsen, i et forsøk på å omplassere dyr. Det handler om tid, tålmodighet og det å faktisk gidde å gjøre en innsats, avslutter hun.

Har du tips i saken? Kontakt Heidi Halvorsen på mobil 98047212 eller e-post ron-halv@online.no