Gå til sidens hovedinnhold

Faktisk.no: Dette vet vi om Løken gård

Artikkelen er over 3 år gammel

Flere enn 33.000 personer har signert et opprop for stenging av Løken gård i Østfold, etter påstander om at gården avler opp og selger dyr til forsøkslaboratorier som misbruker dem i eksperimenter. Hva skjer egentlig på Løken gård, og hva brukes dyrene til?

Oppsummering:

  • Løken gård avler opp og selger hunder til forsøkslaboratorier. Ifølge sikkerhetsansvarlig på gården har de kun solgt hunder til forskningsinstitusjoner i Norge og Sverige de siste årene. Dyrene brukes i medisinske forsøk, blant annet i hjertestudier.
  • Løken gård vil ikke fortelle nøyaktig hvor mange dyr de har. Mattilsynet skrev i en tilsynsrapport fra 2013 at gården på det tidspunktet hadde 40 hunder og 25 katter.
  • Ifølge sikkerhetsansvarlig har de levert 42 dyr til forsøk i Norge og Sverige de siste tre årene. I Norge stemmer dette overens med Mattilsynets tall.
  • Det har blitt ført tilsyn med gården, og gården har tillatelse av myndighetene til å drive.
  • I 2007 ble gården stevnet for retten etter en uenighet med oppdrettere. Uenigheten gikk på hvorvidt det var gitt tydelig informasjon om at hundene gården hadde kjøpt skulle brukes i avl av forsøksdyr. Gården og oppdretterne kom til enighet før saken kom opp i retten, og oppdretterne beholdt hundene.

 

Kommentarer til denne saken