Ildhjerter er en knakende god roman med en knallsterk åpningsscene. Det her er en dramatisk historie om familiebånd, kjærlighet, skyld og svik. Og tilgivelse. Er noen synder for store til å tilgis?

Boka starter med at en av hovedpersonene skal reise utenlands for å studere. Hun er tidlig ute på flyplassen og godt forberedt, men tas inn til avhør. Innholdet i kofferten hennes endevendes. Hvert klesplagg tas opp og vurderes. Sokkene. Trusene. «Er denne boblejakka virkelig di?!» (Underforstått: Den er for dyr for en som deg.) Hun må vente lenge og avhøret tar tid. Avhøreren spør hva hun mener om dronningen, homofile og Hele England baker. Hun svarer rolig og saklig på spørsmålene. Når avhøret omsider er over har flyet hennes gått.

Boka er delt i fem deler, en del for hver av de fem personene vi blir kjent med. Alle karakterene er britiske med pakistansk bakgrunn. De fleste er født og oppvokst i England. Vi møter søsknene Isma, Aneeka og Parvaiz. Isma har forsørget søsknene sine siden foreldrene døde. Nå er søsknene store nok til å klare seg selv, og hun kan reise til USA for å gjøre seg ferdig med studiene sine. Lillesøsteren Aneeka er ei tøff, ung dame som skal studere jus i London. Broren Parvaiz har en lidenskap for lydteknologi, men har ingen konkrete planer om en utdannelse. Han er en litt rotløs drømmer.

Vi møter også Karamat og Eamonn som er far og en sønn. Faren Karamat er en beinhard topp-politiker. Han er gift med ei amerikansk kvinne, og han har distansert seg fra det pakistansk-britiske miljøet der han vokste opp. Sønnen Eamonn er en søkende type uten de samme høye ambisjonene som faren. Historiene til de fem karakterene flettes sammen.

Det her er også en historie om utenforskap. Hva gjør det med deg å hele tiden føle at du ikke hører til i storsamfunnet, fordi du har feil bakgrunn og religion? Vi blir vitne til en radikaliseringsprosess. En av karakterene ender opp i Raqqa, men han oppdager fort at livet med IS ikke er som han trodde. Han angrer og vil hjem. Men han reiste frivillig. Kan det tilgis av familien, og av storsamfunnet?

Da jeg leste boka møtte jeg gang på gang mine egne fordommer. Det her er ei bok som stiller vanskelig spørsmål. Den gir deg kanskje ikke svarene, men du er antakeligvis litt klokere etter endt lesing. Les den!