Gå til sidens hovedinnhold

Eksamen - kan ikke fjernes, men kan heller ikke tilbys til alle

Innsendt

På grunn av COVID-19 har få av oss som går i 3. klasse på VGS opplevd å ha eksamen siden 10. klasse. Dette skoleåret har vært forskjellig for forskjellige VG3 elever, noen har fått være en del på skolen, mens andre har for det meste vært på teams. Men alle har likevel et fellestrekk – dette har vært et rart og rotete skoleår.

Selv om eksamen hadde vært en god øvelse for oss som skal videre til høyskoler og universiteter, er det likevel slik at svært mange som føler at de ikke er like godt forberedt. Noen lærer bedre via teams når de får jobbe mer selvstendig, mens andre føler at de ikke klarer å følge med på digital undervisning. Mange sliter på grunn av rotete timeplaner, isolasjoner, digital undervisning, osv. Dette bidrar til å skape en urettferdig skille mellom elever.

VG3-elever som gitt ut i fjor måtte ikke ha eksamen, selv om de bare opplevde under et halvt skoleår med korona. Årets VG3-kull opplevde også det samme i fjor. Vi fikk ikke hatt eksamen vi heller. Men i tillegg til å oppleve det, opplevde vi også hele vårt VG3-år som uvanlig, rart, usikkert, ekkelt, ensomt ... Hvorfor må vi opp i eksamen når vi nesten har hatt 1,5 år med korona-skole, når VG3 i fjor ikke måtte det etter et halvt år med det samme?

Selv barnevernet fraråder eksamen nå, men hvorfor blir vi ikke hørt?

På skolen vi går skal bare VG3 opp i eksamen i år. Men det blir ikke alle VG3 elever som blir trukket opp uansett, har vi fått høre. Hvordan er dette rettferdig? Da får ikke alle den øvelsen som dere mener vi trenger uansett? Mange faglærere legger i tillegg opp til presentasjoner, skriveøkter, tentamener og diverse prøver fordi de mister eksamen og/ eller føler at de ikke har gått gjennom så mye som de skulle i løpet av dette skoleåret.

I tillegg til å måtte tenke på COVID-19 uansett hvor vi går, så må vi gå gjennom russetiden vi gledet oss til i flere år med å vite at, når som helst, kan en eller annen plutselig bli smittet ... Og så blir alt av russetid avlyst, enda mer enn det allerede er. Vi må også tenke på neste året – både skole, flytting, jobb ... Mange er redde for at første året på vårt neste høyskole/ universitet kommer til å kanskje måtte bli tatt over nett.

Dette skoleåret har aldri gitt oss en ordentlig pustepause, hvorfor kvele oss enda mer med eksamen da?

Isolasjoner, smitte, ventekarantene, Antibac, munnbind, testing ... Det har vært livet til alle oss verden rundt i over ett år.

Men skoleelever har også opplevd rare bytter av timeplan, beskjeder på en søndag eller en mandag om når du skal på skole den uka og når du skal være hjemme.

Vurderinger et par dager på rad, utsettelser av vurderinger og store oppgaver som FDO.

Søking til videre utdanning, finne seg jobb, ta lappen, få gode karakterer, tjene penger til russetid og din egen framtid.

Forandringer mellom gult-rødt nivå på skolen vår flere ganger.

Holde avstand fra dine venner selv om dere trenger å holde hverandre mens dere gråter.

Føle deg mer ensom enn noen gang før fordi du må unngå besøk av andre og generelt andre.

Gå rundt å frykte at du tar med smitte hjem til dine foreldre og dine søsken.

Gå rundt og stresse om det blir eksamen eller ikke.

Gå rundt og vite at hverdagen din er usikker. Havner jeg i ventekarantene nå snart?

Gå rundt å vite at andre går rundt og har det som du har det.

Gå rundt uten å vite at i natt får jeg mest sannsynlig ikke sove, igjen.

Gå rundt å se at vennene og lærerne dine ikke har det like bra som før.

Gå rundt og vær redd for fremmede som går forbi deg - hva hvis han er smittet? Hva med henne? Hva med dem? Hva med meg?

Det føles som hjernen min brenner og istedenfor at noen forsøker å slukke brannen, så fyrer de på den.

For eksempel med eksamen.

Kommentarer til denne saken