Ekstremværvarsel for Sør-Norge: Hva bestemmer navnet på ekstremværet?

Av

Ekstremværet som er på veg har fått navnet Didrik. Meteorologisk institutt frykter store ødeleggelser og oppfordrer folk til å sikre båter, bygninger og gjenstander langs kysten. På Hadeland meldes det om mildvær og beskjedne mengder både med nedbør og vind.

DEL

Selv om uværet er forventet å ramme hardest i Sunnhordland, Rogaland og Agder hvor det er ventet ekstremt høy vannstand, er det også ventet svært høy vannstand i Oslo, Akershus og Buskerud på onsdag.

– Det kan bli store ødeleggelser på bygninger som er nær strandsonen, men skadene er jo begrenset til kystområdene. Folk som har båter, bør vurdere å ta dem opp på land, og i hvert fall om de bør sikres ekstra. Naust og andre bygninger og gjenstander ved strandsonen kan også bli rammet, sier statsmeteorolog Pernille Borander til NTB.

Flere faktorer

Uværet skyldes flere faktorer. For det første har det nettopp vært fullmåne, og dermed er den astronomiske påvirkingen på havet spesielt høy.

– I kombinasjon med dette, kommer det lavtrykk og vindpåvirkning som stuer vann opp mot kysten, forklarer meteorologen.

Varselet er i rød kategori, noe som betyr at det ventes «ekstreme konsekvenser som følge av været», og at det er stor fare for store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur.

Hva bestemmer navnet på ekstremværet?

Når Meteorologisk institutt gir navn til ekstremvær, følges en alfabetisk liste. Jente- og guttenavn brukes annenhver gang. Listen er satt opp på forhånd. Forrige gang det ble varslet et navngitt ekstremvær var for to år siden, i januar 2018. Da var det stormen Cora som slo til i Møre og Romsdal og Trøndelag.

Mildværet fortsetter fram mot helga

Ifølge værvarsel for Hadeland, fortsetter mildværet før det meldes om kaldere vær fra lørdag.

Natt til onsdag er det ventet opp mot fire plussgrader og nedbør, mest sannsynlig i form av regn. På Harestua varsles det åtte millimeter nedbør gjennom natta, mens det litt lenger nord varsles et par millimeter mindre.

Gradestokken kan gå ned mot null grader på morgenen, derfor er det all grunn til å være oppmerksom mulige glatte partier langs vegen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken