Gå til sidens hovedinnhold

Skuffet Aaseth tapte skjæresaken: – Føler meg fortsatt ikke som en lovbryter

Artikkelen er over 4 år gammel

Henry Aaseth (71) fra Elverum er funnet skyldig og må betale 10.000 kroner i bot for å ha tatt livet av en skjære på en ulovlig måte i en rottefelle.

(Gudbrandsdølen Dagningen)

(Østlendingen) I tillegg er Aaseth dømt til å betale 3.000 kroner i bot i saksomkostninger.

– Jeg er skuffet, jeg hadde regnet med å bli frikjent, sier Aaseth utenfor Sør-Østerdal tingrett i Elverum like etter at skjæredommen er blitt forkynt.

Aaseth har samrådd seg med sin forsvarer Jørn Mejdell Jakobsen og bedt om 14 dagers betenkningstid før han bestemmer seg for om dommen vil bli anket.

– Ingen lovbryter

– Selv etter dommen, føler meg fortsatt ikke som en lovbryter. Jeg tok livet av skjæra fordi den og andre skjærer gjorde skade i jordbæråkeren min, sier Aaseth.

Han mente å henge opp den døde skjæra for at den skulle skremme unna de andre skjærene i Aaseths hage i Finne Grønns veg i Elverum.

Aaseth brukte en rottefelle med åte i jordbæråkeren for å ta livet av skjæra.

Det skulle han ifølge dommen i Sør-Østerdal tingrett ikke ha gjort.

Brøt to lover

Retten gir påtalemyndigheten medhold i at Aaseth brøt både dyrevelferdsloven og naturmangfoldloven da han avlivet skjæra.

Retten mener at rottefeller i utgangspunktet er beregnet for avlivning av rotter – og ikke av skjærer.

Retten viser til at ei skjære har en annen fysiologi enn ei rotte – og at rottefella kan bli utløst av skjæras nebb, vinger, bein eller stjert og at det er fare for at avlivningen kan skje på en dyrevelferdsmessig uforsvarlig måte.

Rottefelle ikke egnet for skjære

Retten slår fast at rottefelle ikke er egnet til å ta livet av en skjære og at Aaseth derfor har brutt dyrevelferdsloven – til tross for at retten mener at skjæra ikke ble påført «nevneverdige lidelser» ved avlivningen – ut fra bildene som ble lagt fram i retten.

Påtalemyndigheten la ned påstand om 18.000 kroner i bot etter at Aaseth hadde avvist et forelegg på 15.000 kroner med 3.000 kroner i strafferabatt dersom han godtok forelegget.

Aaseth nektet å ta imot det første forelegget og valgte heller å ta saken inn for retten.

– Forelegget er urimelig høyt. Summen strider mot folks rettsoppfatning. Skjæra døde momentant. En bot på to-tre tusen kroner kunne jeg kanskje ha akseptert, uttalte Aaseth til Østlendingen før rettssaken startet for snart to uker siden.

Entydige tilbakemeldinger

Nå har tingrettsdommen justert summen ned til 10.000 kroner, men Aaseth er i tillegg dømt for å betale 3.000 kroner i saksomkostninger.

– Folk vil fortsatt riste på hodet over dommen, og botens totale størrelse. Tilbakemeldingene jeg får er entydige: folk skjønner ikke at politiet vil bruke tid og ressurser på en så ubetydelig sak, sier Aaseth.

I retten avviste aktor Henning Klauseie at politiet hadde brukt tid og ressurser på skjæresaken; maks en time til sammen.

Spent før dommen

Selv var Aaseth spent i minuttene før han fikk forkynt dommen bak lukkede dører.

– Jeg har aldri vært dømt før og har aldri vært i en rettssak. Og jeg føler meg fortsatt uskyldig, sier Aaseth.

Aaseth spent foran skjæredommen: – Jeg føler meg ikke som en lovbryter

– Smakk; skjæra var steindød med det samme