Gå til sidens hovedinnhold

En annerledes 17. mai

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når jeg skriver dette er det 17. mai og en helt annerledes 17. mai enn vi er vant med. Vi savner vel alle barnetogene og den tradisjonelle feiringen av 17. mai. Det at vi sammen ute i det fri kan synge: Ja vi elsker dette landet som det stiger fram. Da blir jeg fylt av glede over å få være en del av et stort fellesskap. Jeg blir fylt med takknemlighet over å bo i et land som Norge. Håpet er at vi neste 17. mai igjen kan få oppleve dette.

Det har tatt generasjoner å skape det demokratiet vi har i Norge. Mange har ofret mye. Det er arvesølv som skal vi verne om og kjempe for. Vi har alle et ansvar for å verne om, og slåss for solidaritet, demokrati og likeverd. Ytringsfriheten er en viktig del av vårt demokrati. Demokratiet er en styreform der retten til å ta avgjørelser utgår fra folket. Det er folket som gjennom valg bestemmer hvem som skal styre. Alle har vi en stemme hver. En av grunnpilarene i vårt demokrati. Et viktig bidrag for å styrke demokratiet er at vi benytter retten til å stemme.

Like viktig er det at vi står opp og tar til motmæle mot rasistiske og diskriminerende atferd. Alle har vi den samme verdi uansett etnisk bakgrunn, alder, kjønn eller legning. Vi har rett til å tro og mene hva vi vil.

Og sist, men ikke minst, at vi stiller opp for dem som trenger hjelp. Enten det er her i landet eller i andre deler av verden. At begrepet solidaritet ikke bare blir et slagord, men at det gir utslag i handling. Det er et slikt Norge vi vil ha, og det er dette vi, hver eneste dag, i sammen må stå opp og kjempe for. At vi kan praktisere det som ble sagt etter terrorhandlingene på Utøya.

Vi skal ikke møte hatet med mer hat, men med samhold og solidaritet.

Kommentarer til denne saken