Gå til sidens hovedinnhold

En dag med Inspirasjonskorpset og frivilligheten i Gran

Inspirasjon er livsviktig i koronapandemien nå som smitten øker i omfang. Vi lot oss inspirere på Gran.

Ditt Hadeland

Fylkesmannen i Innlandet sitt inspirasjonskorps med fylkesmann Knut Storberget i spiss, møtte torsdag en bred forsamling fra frivilligheten og kommuneansatte fra både Gran og Lunner. Her fikk vi blant annet høre om trimgrupper, gubbekaffe, dansegruppe som i koronatid danser med pinner og ikke minst brannsikring hos de eldre. Dagen fokuserte på livsviktige temaer som relasjoner, fysisk aktivitet, matglede og kultur.

Knut Storberget innledet dagen og fortalte om Inspirasjonskorpset som er et mykt covid-19-tiltak for å sette søkelys på våre eldre og livsviktige temaer som relasjoner, fysisk aktivitet, matglede og kultur.

– Gjennom koronapandemien oppstår også et virus i viruset sa Storberget, og det er at det er mange som må leve i isolasjon og annerledes i lang tid. Dette gjelder spesielt våre eldre.

Les også

Setter fokus på matglede på sykehjemmene: – Men vi er ikke Hellstrøm

Mye frivillighet i Gran

I nydelig høstsol var Inspirasjonskorpset på besøk i Gran. På Granvang var ansatte og frivillige samlet til en dag med faglig påfyll og refleksjon rundt hva de kan bidra med for å øke livskvaliteten til eldre som har fått hverdagen sin endret på grunn av covid-19. Korpsmedlemmene Erling Jevne, Torbjørn Løkken og Irene Hansen inspirerte de frammøtte innenfor temaene fysisk aktivitet, matglede, kultur og relasjoner.

Bygdekvinnelaget og Saniteten fortalte at de hadde sydd over 400 smittevernfrakker til ansatte i Gran kommune. De hadde også laget middag til de som jobbet lange dager i kommunen sitt smittevernteam.

Les også

Her lages den første smittefrakken til Gran kommune: – Mange vil hjelpe, men vi har ikke plass til flere

Oppmøte i god tid for å få være med

Frivillighetssentralen fortalte om pinnedans som ble praktisert hver torsdag på frivilligsentralen. Tilbudet hos frivilligsentralen er meget godt besøkt, og enkelte brukere møter opp en time før start for å sikre seg plass på Duar'n. Gubbefrokost er et annet eksempel på et populært tiltak.

Trimgrupper er også meget populære i Gran og de har med seg opptil femti deltakere. Fylkesmannen tar dette med seg for å spre det gode initiativet ut i fylket. Ansatte på kjøkken på Marka og Skjervum forteller entusiastisk at de har laget trerettersmiddag med stettglass og finservice for beboere på sykehjemmet. Menyen ble da sendt ut en uke i forveien.

Kjøkkenet er også veldig gode på formkost, slik at most mat likner opprinnelsen sin. Slik slipper beboere og føle på at de skiller seg ut.

Les også

Statsråden fikk servert formkost på Marka: – Kongemåltid!

Hvordan får vi tak i de som ikke har tjenester fra kommunen?

I Gran er det mange ildsjeler som bidrar sterkt for at eldre skal ha et tilbud om møteplasser og aktivitet. Dette er en problemstilling som gjelder for mange kommuner. Det er mange som kjenner på ensomhet i denne tida og hva kan gjøres for å få de med på de ulike aktivitetene som arrangeres?

Lunner-Gran brann og redning fortalte om feieren som også er med på å se til at eldre får litt ekstra hjelp ved å ta kontakt med hjelpemiddelsentralen og be om for eksempel komfyrvakt. Kanskje er de litt ufarlige og be inn og kan være en døråpner for andre?

Les også

Rachel (94) skulle bare gå en liten tur mens maten ble varm: – Jeg fikk nok et aldri så lite sjokk

En fantastisk dag

Folket var fornøyd etter endt dag og var inspirert til videre jobbing for de eldre. Kommunen skal i nær framtid ha møte med blant annet frivillighetssentralen for å sette arbeidet mer i system. Maten fra dagen ble servert fra Hemlaga på Næs, takk til Gran som satser på lokalmat.

På Lidskjalv var det tent fakler og pyntet opp med hyggelige bord til konsert med Erik Lukashaugen og Tarjei Nysted. Fylkesmann Knut Storberget, og Torbjørn Løkken sa noen ord før musikerne fylte lokalet med toner fra Hans Børli sine dikt. Takk til prosjektleder i «Trygt hjem for alle» for et godt tilrettelagt arrangement og til Inspirasjonskorpset som bidro til en inspirerende dag.

Kommentarer til denne saken