Gå til sidens hovedinnhold

En rusreform for alle, ikke de få

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nylig var den internasjonale dagen for å minnes de som har død av overdose. Det er også drøye to uker til valgdagen. En dag hvor du kan være med på om vi skal ha en human ruspolitikk som er der for alle, ikke de få. Å i vinter presenterte regjeringen ett forslag fra venstre om å avkriminalisere brukerdoser med narkotiske stoffer. Men den stemte Arbeiderpartiet, Senterpartiet og FrP ned, og falt dessverre. Denne reformen skulle gjøre det lettere for blant annet unge å kontakte hjelp når krisen først er ute.

Vi vet at 40 % av unge som har vært i en situasjon med alvorlig rus, så har ikke ambulansen blitt tilkalt. Og den viktigste grunnen? Det er frykten for politiet. Samtidig som dette skjer så går overdose dødsfallene bare opp. Norge er på overdosetoppen i Europa i 2020 døde 324 av overdoser i Norge. 74 % av disse døde ufrivillig. Tenk hvis disse hadde hatt muligheten til å dra til legen sin å si «Hei, jeg sliter med rus, jeg trenger hjelp». Men med dagens system så kan de ikke det. Da vil du risikere at politiet kommer og henter deg på legekontoret, gjør avhør av deg, så venter en bot eller fengselsstraff. Nå tenker du sikkert «Men bot er ikke så farlig, den kan ikke være så stor at man ikke klarer å betale den ned». Men bota som blir gitt er kanskje på 2000 kroner. En som bor på gata, har ikke 2000 kroner liggende og slenge. Det som da skjer er at man blir tatt av politiet, og da fengsla for bota som ikke ble betalt. Så når arbeiderpartiet snakker om at ingen sitter inne for bruk av narkotika i dag så stemmer det egentlig ikke. For hvis vi ser på hvorfor bota som ikke ble betalt, så kom i det hele tatt så er det på grunn av man for eksempel prøvde å få hjelp hos legen. De rusavhengige er syke. De trenger hjelp, ikke straff.

Arbeiderpartiet kom med en annen rusreform. Denne skulle hjelpe kun de som er misbrukere. Hva nå enn misbruker er. Utallige forskere sier at det ikke er mulig å si hvem som er misbrukere. Det er for at ingen er like. AP sin «rusreform» vil ikke fungere i praksis. For hvis vi av en eller annen rar grunn har klart å finne ut av hva en misbruker er så, drar pasienten vi kan kalle henne for Kari. Kari drar til legen og sier igjen «Hei, jeg sliter med rus, jeg trenger hjelp». Hun får hjelp, behandlingen fungerer fint å pasienten er på bedringens vei. Men en dag så er ikke Kari misbruker lenger, men problemene er der fortsatt. Da har hun to valg:

1. Falle tilbake til mer rus.

2. Eller 2. få politiet på legekontoret og samme kjør som jeg snakket om i stad. Jeg tror vi begge skjønner hva Kari velger, hun faller tilbake til rusen. Denne «reformen» vil med andre ord ikke ha likhet for loven og gjøre livet til en syk person til en enda større ond sirkel.

Når du går inn i stemmelokalene mandag den 13. september så vil jeg at du skal tenke deg om en ekstra gang. Vil du gi en stemme til arbeiderpartiet, Senterpartiet eller FrP som ønsker å straffe de syke, og ikke hjelpe. Eller vil du stemme på Venstre som lytter til de ungdommene som ikke ringer ambulansen på grunn av de frykter konsekvensene. Ikke nok med at AP sin reform låser mennesker som sliter med rus i en ond sirkel, de vil ikke ha lik het for låven når det gjelder rus. Så jeg håper virkelig at du ønsker å stå opp for de som trenger det mest her i landet vårt nå til valget. Stem Venstre.

Kommentarer til denne saken