Gå til sidens hovedinnhold

En salmebok jubilerer

Ditt Hadeland

I år er det 150 år siden Landstads salmebok ble tatt i bruk her på Hadeland. I den anledning har Hadeland kirkeakademi planer om å holde et temamøte omkring det arbeidet som Magnus Brostrup Landstad sto i spissen for fram til boken lå ferdig.

Arrangementet går av stabelen i Nikolaikirken 22. mars. Det har fått tittelen: «Fra himmelens port til hver manns gård». Der vil førsteamanuensis ved Menighetsfakultetet, Per Kristian Aschim kåsere om Magnus Brostrup Landstads vei fra huslærer på Hadeland til salmebokredaktør.

Mannen som ledet arbeidet med å sette sammen denne salmeboken begynte sine voksenår som huslærer borte i Røykenviken. Omtrent samtidig traff han Minna Lassen, dattera til prosten på Hadeland og ble gift med henne i Nikolaikirken noen år senere.
Vi har også fått tilgang på noen originale dokumenter fra den tiden han var huslærer ute i Røykenvika. Disse dokumentene vil det være mulig å se nøyere på i løpet av arrangementet.

Mange har kanskje en gammel salmebok liggende. Noen av oss som har levd en stund fikk en slik til konfirmasjonen. Da hendte det at den ble utstyrt med både navn og dato i gullskrift. For salmeboken var blant de ting man skulle ta vare på. Men da var det nok den yngre utgaven av Landstads salmebok vi sto med i hendene, den såkalt «Landstads reviderte.»

Vi har fått låne noen gamle salmebøker fra Hadeland folkemuseum og spør: Finnes det noen som i privat eie har en av de eldste utgavene av Landstads salmebok? Ta dem med til arrangementet. Det hadde vært morsomt å kåre Hadelands eldste og best bevarte Landstads salmebok.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.