– Endelig!
Leder for Venneforeningen MS Brandbu, Knut Mangerud, er glad for at styrhuset omsider har fått sin plass ved siden av den gamle smia og MS Brandbu i Røykenvik.
Saken måtte opp til behandling to ganger i formannskapet og én gang i kommunestyret.
– Jeg må vel innrømme at det var overraskende at det skulle bli en så omfattende saksgang for å få på plass en flyttbar installasjon, sier Mangerud, som bekrefter at ingen av naboene hadde innsigelser da varselet ble sendt ut.
Skulle ikke stått her
Det er mye skipsfartshistorie knyttet til Røykenvik, stedet hvor også den nyrestaurerte MS Brandbu ligger. Likevel var det var ikke her de i første rekke ønsket å plassere det 77 år gamle styrhuset.
– Historisk sett mente vi det hørte mest hjemme ved Tangen på vestsida, slik sett burde det ikke stått her, sier Mangerud.
Han forteller at de prøvde å finne egnet plass der, men det var for trangt.
– Dermed holdt vi fast på Røykenvik og kommunens tomt her, sier han.
Det var Venneforeningen MS Brandbu som tok på seg ansvaret, både for kjøp og plassering av styrhuset, som ble flyttet lørdag.
Tar ansvar for denne delen av gamleferja: – Folk skal kunne komme inntil for å se
Initiativtakeren på plass
Det var ferjeentusiasten Tor Arne Aasen fra Ulsteinvik som tok initiativet til å bevare styrhuset da han fikk høre at ferja skulle hugges opp. Han var også til stede da det ble heist på plass lørdag.
– Nå skal jeg vel ikke påstå at jeg reiste kun for å overvære dette øyeblikket, men det var veldig kjekt å ha anledning til å være her og dermed kunne se at engasjementet har gitt resultater, sa Aasen.
Han var på Østlandet og tok derfor turen bortom Røykenvik da han fikk høre om dugnaden.
Det gjenstår fortsatt litt arbeid med styrhuset, som er plassert på nordsida av MS Brandbu og den gamle smia.
– Vi ønsker at folk skal kunne komme inntil for å se inn. Derfor skal det lages et repot, men enn så lenge er det en anleggsplass, sier Manger.
Randsfjordferja II
I 1967 var Anders Tokerud ildsjelen bak stiftelsen av Randsfjordferja A/S.
Den første tiden var det Randsfjordferja I som trafikkerte strekningen mellom Horn på Randsfjordens østside, og Tangen beliggende rett sør for tettstedet Bjoneroa.
Raskt økte trafikken og det ble behov for en større ferje. Randsfjordferja II, ble i likhet med den første ferja, hentet inn som utgått ferge fra Mjøsa. Der hadde den gått under navnet Mjøsfergen II fra 1950 til 1963.
Etter en omfattende ombygging på Horn ferjeleie, sto ferga klar til bruk på forsommeren 1972. 5 juli seglet ferja jomfruturen med stor ståhei og mange inviterte gjester og riksdekkende medier.
De ansatte i Randsfjordferja A/S kalkulerte med store tall for fremtiden da den nye ferja ble lansert. Med unntak av noen få år, gikk aksjeselskapet med store underskudd. I 1988 ble selskapet oppløst, da ingen ønsket å stille til gjenvalg, og ferga ble overlatt til Gran kommune.
Helt i fra den spede begynnelsen ble det kjempet for at fergeforbindelsen skulle bli inkludert i det offentlige veinettet. Randsfjordferja A/S fikk aldri gleden av dette og kjempet en håpløs kamp mot økonomi og stat. Likevel klarte de å drive Randsfjordferja II i hele 16 år før kommunen måtte ta over.
2008 var en gledens dag for de som bryr seg om ferja. Da ble det vedtatt at ferga skulle inngå i fylkesvegnettet fra 2010. Fra det året har den vært fylkeskommunens ansvar.
Mandag 29. november 2021 gikk ferja sin siste tur. Det skjedde fra Horn ferjeleie klokka 08.30.
Kilde: Digitalmusem.no
Tor Arne (42) er ferge-entusiast: – Jeg håper vi kan berge styrehuset på den gamle ferja
Håper å få MS Brandbu ut på fjorden neste år
Når det gjelder MS Brandbu forteller lederen at de har fått tilbake girkassa fra Nordnorsk Fartøyvernsenter.
– Den har vært til reparasjon. Lørdag ble den seks hundre kilo tunge kassa heis tilbake i båten. Nå venter vi på representanter fra fartøyvernsenteret som skal komme og montere den, forteller Mangerud.
Sammen med ei trofast gruppe gjennomførte han nok en dugnad for å bidra til at historien rundt skipsfarten på Randsfjorden blir ivaretatt.
MS Brandbu
M/S «Brandbu» ble kontrahert av Engnæs tresliperi i 1906 ved Drammens Jernstøperi og mekaniske verksted. Fartøyet har i hele sin levetid hatt sitt virke på Randsfjorden; først som fraktefartøy og deretter som hjelpefartøy ved legging av strømkabel.
Under krigen var den annektert av tyskerne som brukte den til å frakte plank i forbindelse med oppbyggingen av flyplassen på Eggemoen.
I 1948 var det lite frakteoppdrag og «Brandbu» lå i bøyen da den sleit seg og gikk på grunn og delvis sank.
Slik ble hun liggende til 1979 da Roar Otto Sundt kjøpte fartøyet og gjennomførte en nennsom renovering av henne.
I dag er det Randsfjordmuseene som eier fartøyet, og sammen med Venneforeningen for MS Brandbu har de lagt ned omfattende arbeid for å sette i stand båten. Museet er opptatt av det historiske perspektivet og vil beholde fartøyet som lastefartøy og gjennomføre en antikvarisk istandsetting.
