– Endelig!

Leder for Venneforeningen MS Brandbu, Knut Mangerud, er glad for at styrhuset omsider har fått sin plass ved siden av den gamle smia og MS Brandbu i Røykenvik.

Saken måtte opp til behandling to ganger i formannskapet og én gang i kommunestyret.

– Jeg må vel innrømme at det var overraskende at det skulle bli en så omfattende saksgang for å få på plass en flyttbar installasjon, sier Mangerud, som bekrefter at ingen av naboene hadde innsigelser da varselet ble sendt ut.

Skulle ikke stått her

Det er mye skipsfartshistorie knyttet til Røykenvik, stedet hvor også den nyrestaurerte MS Brandbu ligger. Likevel var det var ikke her de i første rekke ønsket å plassere det 77 år gamle styrhuset.

– Historisk sett mente vi det hørte mest hjemme ved Tangen på vestsida, slik sett burde det ikke stått her, sier Mangerud.

Han forteller at de prøvde å finne egnet plass der, men det var for trangt.

– Dermed holdt vi fast på Røykenvik og kommunens tomt her, sier han.

Det var Venneforeningen MS Brandbu som tok på seg ansvaret, både for kjøp og plassering av styrhuset, som ble flyttet lørdag.

Initiativtakeren på plass

Det var ferjeentusiasten Tor Arne Aasen fra Ulsteinvik som tok initiativet til å bevare styrhuset da han fikk høre at ferja skulle hugges opp. Han var også til stede da det ble heist på plass lørdag.

– Nå skal jeg vel ikke påstå at jeg reiste kun for å overvære dette øyeblikket, men det var veldig kjekt å ha anledning til å være her og dermed kunne se at engasjementet har gitt resultater, sa Aasen.

Han var på Østlandet og tok derfor turen bortom Røykenvik da han fikk høre om dugnaden.

Det gjenstår fortsatt litt arbeid med styrhuset, som er plassert på nordsida av MS Brandbu og den gamle smia.

– Vi ønsker at folk skal kunne komme inntil for å se inn. Derfor skal det lages et repot, men enn så lenge er det en anleggsplass, sier Manger.

Håper å få MS Brandbu ut på fjorden neste år

Når det gjelder MS Brandbu forteller lederen at de har fått tilbake girkassa fra Nordnorsk Fartøyvernsenter.

– Den har vært til reparasjon. Lørdag ble den seks hundre kilo tunge kassa heis tilbake i båten. Nå venter vi på representanter fra fartøyvernsenteret som skal komme og montere den, forteller Mangerud.

Sammen med ei trofast gruppe gjennomførte han nok en dugnad for å bidra til at historien rundt skipsfarten på Randsfjorden blir ivaretatt.

Les også

MS Brandbu: Nå går motoren for første gang på 25 år