Gå til sidens hovedinnhold

Endelig teater på Folkvang igjen

Ditt Hadeland

En liten, men hardt arbeidende gruppe i Fagerlund Teaterlag har gjennom sommer og høst planlagt -og øvd inn det som blir årets forestilling på Folkvang på Jaren. «Reisen til Venezia» er en sorgmunter komedie, en hyllest til fantasien, den livslange kjærligheten og de levde liv, nydelig skrevet av forfatteren Bjørg Vik.

Ved siden av Bjørg Vik i Porsgrunn, bodde det et elskelig gammelt par. En gang hun banket på hos dem ble hun møtt av en fullt påkledd Sverre i døren, og da hun spurte hvor de skulle reise så svarte han at – Nei, de var på farten, de. Akkurat nå var de langt oppe i Rondane.

Sterkt inspirert av dette parets verdensomspennende reiser i egen stue, skrev Bjørg Vik i 1992 «Reisen til Venezia». For det mottok hun i 1993 Ibsenprisen.

Hovedpersonene er den pensjonerte lektor Tellmann (Jan Peter Lyngstad) og hans pianospillende kone Edith (Kirsten Jåvold Hagen) som lever et liv preget av dårlig økonomi og med minnene om bedre dager. Men til tross for forfallet rundt dem, reiser de i fantasien og gjenopplever både sorger og gleder. Når rørleggeren (Knut Sigurd Skrindo) og hjemmehjelpen (Karen Marie Wien) dukker opp, utspiller det seg scener i løpet av de rundt 90 minuttene selve stykket varer, som bare må oppleves.

Teatergjengen på Folkvang har vekslet mellom tårer, smil og latter i innøvingsfasen. De gleder seg nå til premiere fredag 19. november og sju påfølgende forestillinger. Gunnar Kopperud med god hjelp av Jeanett Eng Bråthen og Liv Kristin Lyngstad har bidratt med instruksjon og regi.

Folkvang innredes for første gang som kaféteater med nyinnkjøpte småbord i et firetrinns amfi. Snart dempes sallyset og publikum ønskes velkommen med på ekteparet Tellmanns fantasireiser.

Kommentarer til denne saken