Britiske David Mitchell er en usedvanlig forfatter. «Skyatlas» (Cloud Atlas, 2004) er den eneste boka fra hans fascinerende forfatterskap som er oversatt til norsk. Som de fleste av romanene hans er den et litterært puslespill, hvor leseren oppfordres til ikke å tenke for mye under selve lesingen, men la seg rive med.

Å gjenfortelle handlingen i en bok er både kjedelig og ofte ganske meningsløst, siden det gjerne sier pent lite om boka. «Skyatlas» inneholder seks ulike og tilsynelatende atskilte fortellinger, alle skrevet i ulike stilarter og med et enormt tidsspenn – fra 1850 til tusenvis av år inn i framtiden.

Vi leser først en skipsjournal fra Stillehavet, deretter brev skrevet av en assistent til en komponist i eksil i Belgia etter første verdenskrig. Den tredje historien er en miljø-thriller fra California på 1970-tallet, den fjerde er en samtidsfortelling om en forlegger fanget på et eldrehjem. Til slutt får vi to fabler fra en henholdsvis nær høyteknologisk framtid og en fjern framtid hvor sivilisasjonen igjen befinner seg på steinalder-nivå. Disse fortellingene avbrytes plutselig midt i spenningen (cliffhangers), kun den siste er konkluderende, men også gjenspeilende. Så fortsetter historiene, nå i omvendt kronologisk rekkefølge.

De berører hverandre både tematiske og på andre måter, og er for så vidt enkle historier om medmenneskelighetens vilkår – om godt og ondt, om kjærligheten osv.

David Mitchell ser egentlig ikke på seg selv som en romanforfatter, snarere som en som skriver kortprosa – for deretter å bruke tekstene som Lego-klosser.

«Hva er vel et osean, om ikke en myriade av dråper?» Mitchell er en stor prosaist som behersker de fleste sjangere uten å framstå som en jålete postmodernist. Han har faktisk skrevet to lineære bøker, den vakre, melankolske og ustyrtelig morsomme oppvekstromanen «Black Swan Green» og den konvensjonelle historiske romanen «The Thousand Autumns of Jacob de Zoet».

Under skrivingen av «Skyatlas» tenkte Mitchell at det var synd at ingen noensinne kom til å filme boka. I 2012 er det akkurat det Tom Tywker, mannen bak blant annet den aktuelle må-se-serien «Babylon Berlin» og søstrene Wachowski («The Matrix») gjør – med Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant og Jim Broadbent blant rollebesetningen. Omstrukturert på filmspråkets premisser fungerer det faktisk bra.