(OA): Det spørsmålet stilte Audun Kristiansen seg for om lag et år siden. Nå forsøker han å gi publikum noen svar i podkasten «Eventyret om Vazelina Bilopphøggers».

Podkasten er en produksjon fra Nrk Innlandet, og kan høres fra 23. september.

Et innblikk i opp og nedturer

Gjennom fem episoder gis et innblikk i bandets vei fra den spede begynnelsen. Alt fra tull og fjas på julefest i 1979 til den siste låten er sunget på avskjedskonserten i oktober i år.

Historien om Vazelina handler om en 19 år gammel Eldar Vågan, vennskap, et kalkulert image, stolthet over egen identitet og troen på egne evner. Det har virkelig vært et eventyr. Men som i de fleste eventyr, går ikke alt alltid på skinner.

I denne podkasten får publikum også høre om nedturene. Hvordan går man videre når bandmedlemmer slutter? Og hva slags hverdag venter når man hopper av et band i rekordfart på vei oppover? Hva skjer når identitet og tilhørighet, som er selve merkevaren i bandet, viskes ut? Og hva handler egentlig tekstuniverset til bandet om?

Les også: 

Bildeserie

Se bildene av Kirkestallen på Granavollen

Etterspørsel

Audun Kristiansen som står bak podkasten uttaler i en pressemelding at litt av grunnen til at han ville lage podkasten er tilbakemeldingene han fikk etter at han lagde en radioserie om bandet i 2019.

– Etter radioserien jeg lagde om Vazelina i 2019 da de markerte 40 år, der vi hadde ett innslag i uka hvor de fortalte om låtene sine, så ville flere ha serien som podkast, sier Kristiansen.

– Sang om kjente stedsnavn

Kristiansen har selv god kjennskap til bandet. Han forteller at det hele gikk opp for ham hvor populære de faktisk var da han så dem på Rockefeller i 2018.

– Jeg har vokst opp med bandets musikk, og kan se for meg forskjellige steder og hendelser fra hele livet mitt da jeg hørte låtene deres. Jeg husker at det var noe med at de sang om stedsnavn jeg visste hvor var, og at de var fra andre sida av Mjøsa. Og det var tøft. De er også det første bandet jeg begynte å samle på platene til, sier han.

Det var likevel da de solgte ut første avslutningskonsert i Oslo Spektrum på tre minutter i 2019 han virkelig skjønte at Vazelina betyr mye for folk.

Selv om han kjente bandet godt fra før av, så har jobbingen med podkasten gitt ham ny kunnskap.

– Det har gjort at jeg har fått et bedre syn på musikken deres og betydningen de har hatt for folk, sier Audun Kristiansen.