Du tenker kanskje på Facebook som et sosialt nettverk. Men innerst inne er det egentlig en tjeneste som forsøker å kartlegge alt du gjør og bryr deg om, i den hensikt å selge sin kunnskap til annonsører.

Facebook kartlegger og analyserer alt du foretar deg på Facebook, men også hva du gjør på andre nettsider.

Så når det dukker opp en reklame på Facebook, er det ikke tilfeldig at akkurat du får se denne. Facebook mener, basert på sin kunnskap om deg, at dette er noe som du vil finne interessant.

Du kan se hva Facebook tror de vet om deg

Facebook bruker så denne informasjonen til å tilegne deg en lang rekke merkelapper.

Kanskje mener de at du liker et spesielt band, en type matvarer, kanskje du er spesielt interessert i historie - eller at du synes CSI er det beste i verden.

Det er vanskelig å få innsyn i alt Facebook faktisk vet om deg, men det er ganske så enkelt å se - og endre - hvilke merkelapper Facebook setter på deg.

Alt du trenger å gjøre er å gå til denne siden.

Overraskende mye feil

Undertegnede har vært bruker av Facebook mer eller mindre siden starten, og Facebook har derfor hatt durabelig med mulighet til å lære seg ting om meg.

Det er likevel overraskende hvor unøyaktig - eller rett frem feilaktig - mye av Facebooks merkelapper har til meg.

Facebook mener blant annet at jeg er veldig interessert i det demokratiske partiet i Idaho - øyensynlig fordi jeg har likt en side tilknyttet dem. Ikke vet jeg hva det skulle være.

De mener også at jeg har en spesiell interesse for "Paulus' første brev til tessalonikerne" fra Bibelen. En dristig påstand, for å si det slik.

Siden jeg følger en rekke statsråder, er jeg også merket med Høyre og Frp - og "Voltage". Dessuten mener de at rengjøringsbransjen er noe jeg har et nært forhold til.

De tror at jeg liker komikeren Trevor Noah - til tross for at jeg sluttet å se på Daily Show etter at han tok over.

Facebook mener det er to byer som er så viktige i mitt liv at det må fremheves spesielt: Los Angeles, hvor jeg ikke har vært på litt for lenge, og La Linea de la Concepción i Spania - et sted jeg ikke kan huske å ha besøkt eller har noe forhold til.

På sportssiden er Facebook er overbevist om at jeg er glad i Detroit Red Wings og Ishockey, til tross for at jeg ikke har sett en hel hockykamp i mitt liv.

De mener forøvrig at jeg er en bruker som "tar i bruk ny teknologi tidlig", noe som stemmer godt. Men samtidig mener de at første generasjons iPad er min greie, sammen med iPod Touch.

Dessuten vet de godt hva jeg liker å spise: Eplejuice, epler, "Matlaging" og "Mass production".

Jeg hadde faktisk forventet bedre.

Har de bedre oversikt over deg?