Gå til sidens hovedinnhold

Fagforbundet og forvaltningen av fellesskapets midler

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fagforbundet organiserer ansatte i offentlig sektor, og fremmer medlemmenes interesser gjennom politisk påvirkning. Det er en grei sak.

Fagforbundet hevder gjennom sin propaganda at de jobber for rettferdig fordeling, som kan forstås som en kamp for utjevning av ulikhetene i samfunnet. Her er et eksempel på hvordan denne utjevningen foregår:

Gjennom forhandlinger har forbundet oppnådd mye, blant annet følgende:

Dersom en sykepleier som er satt opp på vakt blir syk, har denne rett på full lønn. Inkludert alle tillegg som følge av ubekvem arbeidstid. Den offentlige arbeidsgiveren, f.eks. Gran kommune, må sette inn en vikar. Hvis også denne blir syk, gjelder samme regler. Lønn pluss alle tillegg. Og sånn fortsetter det.

Ordningen koster fellesskapet store beløp hvert år, og er en stor utfordring for en ellers slunken kommuneøkonomi. Disse pengene, i praksis mange millioner i året, går ut over det øvrige tjenestetilbudet i kommunen.

Fagforbundets virksomhet fremmer ikke fellesskapets interesser. Det blir ikke mer til skole og eldreomsorg, veivedlikehold og lavere egendeler når Fagforbundets interesser alltid skal komme først. Da blir det bare smuler igjen til de som ikke har en stor organisasjon i ryggen.

Les også

Fagforbundet Gran: Konkurranseutsetting – stor tap for ansatte og for Gran kommune

Kommentarer til denne saken