Fakkelmarkering om pengebruken på Sagatangen

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kommunalt foreldreutvalg – KFU – hadde en fin markering på Bergslia mandag kveld – der et splittet Senterparti skulle drøfte de nye kostnadstilleggene i forbindelse med bygging av nytt sykehjem og omsorgsboliger på Sagatangen. Kommunen må mer en doble sitt låneopptak i denne forbindelse. KFU er naturlig nok bekymret for mindre penger til både drift og vedlikehold av skolene i kommunen.

Et fakkeltog uten plakater og tilrop var en verdig markering. Fakkelbærerne ønsket rett og slett å få møtedeltakerne i tale ved å tenne sine fakler og på den måten vise sin bekymring. Likevel var det enkelte av møtedeltakerne som følte seg støtt på mansjettene fordi KFU møtte opp for å «si»: Ikke la kostnadene på Sagatangen gå ut over skolene i bygda.

Kjerneoppgaven til kommunen er jo nettopp skole og eldreomsorg. Det ene skal ikke gå ut over det andre.

Avisen Hadeland har unnlatt å skrive om fakkelmarkeringen til tross for at en journalist var invitert og var til stede. Det skulle vært rikelig med tid for å få dette inn i avisens papirutgave onsdag 16.12 før kommunestyrets behandling av Sagatangenprosjektet torsdag 17.12.

En undres over en øredøvende stillhet fra redaksjonen. Forklaringen kan være at redaksjonen i A-pressen «Hadeland» nok en gang ønsker å være lojal mot posisjonen i bygda. Dermed unnlates det å nevne bekymringen som KFUs markering mandag kveld synliggjorde for Sp-politikerne: «Ikke la kostnadene på Sagatangen gå ut over barna og skolene våre».

Kan kostnadene på Sagatangen reduseres?

Ja, det bør virkelig undersøkes/vurderes om alle de planlagte 54 omsorgsboligene skal ligge på Sagatangen. De representerer mer enn halve kostnadsrammen.

Ved bygging av 65 sykehjemsplasser på Sagatangen vil tilsvarende antall bli frigjort på Skjervum. Det blir uansett to avdelinger igjen på Skjervum som ikke får plass på Sagatangen. Hvis disse må flyttes, kreves ytterligere 55 millioner.

To uavhengige bygningstekniske rapporter fastslår at Skjervum er et solid bygg fra 1975. Det egner seg for eldreboliger her. Husbanken gir samme finansielle støtte på Skjervum som på Sagatangen – 45 % av kostnadene.

Oppfordring til politikerne: Bruk de ressursene vi har på Skjervum til omsorgsboliger og bygg ikke flere omsorgsboliger på Sagatangen enn det er behov for.

Det er et tankekors at Gran kommune kan plusse på den ene etasjen over den andre til tross for husbankens advarsel om for mye institusjonspreg. Betenkelig er det også at Gran kommune ikke viser hensyn til nabolaget i øst – snekkergården mfl. – som mister eftassola ved at kommunen vil bygge en 4.etasje på omsorgsbygget (18 omsorgsboliger).

Vardebrenning var en tidligere uttrykksmåte for å varsle fare.

Det er god grunn til å varsle fare når det gjelder den økonomiske situasjonen i Gran kommune.

Rådmannen har allerede varslet kutt i skole og oppvekstsektoren.

Så takk til KFU for at dere var på Bergslia og tente faklene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken