Gå til sidens hovedinnhold

Fant påkjørt sau på Eina – med to lam ved siden av

Artikkelen er over 1 år gammel

Tirsdag morgen fikk politiet melding om en påkjørt sau ved vannet Skjelbreia på Eina. Sauen var død og to lam gikk ved siden av.

– Påkjørselen var ikke meldt inn til politiet, og vi minner om plikten til å varsle oss ved påkjørsel av dyr, jamfør Vegtrafikkloven, sier operasjonsleder Kjartan Waage til OA.

Han opplyser at politiet etter hvert fikk kontakt med saueeieren som skulle reise og ta seg av de to lammene.

Ingenting å tjene

Hver sommer opplever bønder at dyr på beite blir påkjørt, uten at bilistene varsler om det, ifølge en pressemelding fra Gjensidige forsikring. De mener store dyrelidelser kunne vært unngått om flere varslet fra.

– Jeg tror det er for liten kunnskap om hva en skal gjøre hvis en er så uheldig å kjøre på et dyr. Mange får seg et skikkelig støkk, blir redde og kjører videre. Det finnes dessverre også en forestilling om at det vil koste dyrt å melde fra om å ha kjørt på sau eller andre husdyr. Dette stemmer ikke, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Du har plikt til å melde fra om påkjørsel av dyr, enten det er husdyr eller vilt. Å etterlate skadde dyr er straffbart.

– Det er ingenting å tjene på å ikke melde fra om at du har kjørt på et dyr. Du risikerer hverken bonustap eller trenger å betale egenandel på forsikringen, sier Eklo.

– Erstatning for dyret du kjører på, er også en sak mellom bonden og forsikringsselskapet ditt, og ikke noe du må betale av egen lomme.

Skadde dyr vil ofte prøve å gjemme seg og er vanskelig å finne. De kan bli liggende i dagevis og lide en smertefull død.

– Meld fra til nærmeste gård, politiet eller viltnemda. Merk stedet der du kjørte på dyret, slik at det blir enkelt å starte søk etter det, sier Eklo.

Hva gjør du hvis du kjører på et dyr

  • Stopp og observer dyret.
  • Om dyret er dødt, prøv å få det ut av kjørebanen, eller sett opp varseltrekant
  • Om dyret er skadet, vurder skaden og prøv å se hvor dyret tar veien. Er det skadet vil det ofte stoppe og legge seg ned ganske raskt. Ikke følg etter, da det kan flykte videre.
  • Meld fra til eier, nærmeste gård, viltnemda i kommunen eller Politiet på telefon 02800.
  • Dersom det ikke er mobildekning, merk stedet med for eksempel en plastpose, og ring og meld fra når du har mobildekning.

Kilde: Gjensidige forsikring

Kommentarer til denne saken