Gå til sidens hovedinnhold

Fantastisk utstillingsåpning

Rundt 200 tok turen til Granavollen for å få med seg åpningen av Ulla-Mari Brantenbergs «Etter katastrofen» på Glasslåven lørdag.

Ditt Hadeland

Mange blide fjes en usedvanlig fin dag i juni, ble en perfekt ramme for utstillingsåpningen. Glasslåven serverte forfriskninger i varmen, og selve seremonien startet helt presist.

«Etter katastrofen» er en svært gjennomarbeidet og nøye planlagt utstilling, med Sølvi Edvardsen som kurator, og hun hadde også regien på åpningsseremonien. Det første publikum hørte var en mørk, dyp vibrerende stemme fra inne i Stallgalleriet. Mange i publikum ble overrasket da Ruth Wilhelmine Meyer trådte fram på trappa.

Strupesang og rørt ordfører

Meyers opptreden og stemme kan nesten beskrives som noe utenfor denne verden. Gjennom et enormt spekter av stemmeuttrykk skaper hun lydlandskap som svever mellom det realistiske/urealistiske og det overraskende. Lyden blir en egen historieforteller, og av og til kunne det faktisk minne om glass.

Etter denne intense opplevelsen tok kunsthistoriker Jorunn Veiteberg ordet. Hun trekk fram at Brantenberg ikke bare er en av pionerene i prosjektet Glasslåven, men at hun også er en av grunnleggerne av glass som en kunstnerisk disiplin eller fagområde innenfor kunsthåndverket i Norge.

– Brantenbergs innsats for å setja glas som kunsthandverk på kartet i norsk sammenheng, kan knapt overvurderast, mener Veiteberg.

Til slutt var det en rørt Randi Eek Thorsen som gratulerte med utstillingen og erklærte den for åpnet.

Sterkt og følelsesladet

Glasslåven kan kun ha 20 besøkende samtidig under gjeldende korona-regler, og det ble tidvis lang ventetid for å komme inn i galleriet. Det så ikke ut til å legge noen demper på stemningen.

Responsen fra publikum etter et besøk i utstillingen var udelt positiv og – for mange – svært følelsesladet. «Fantastisk», «sterkt», «imponerende», «vakkert», «stor kunstopplevelse», var bare noen av reaksjonene. I løpet av dagen var over 250 personer innom utstillingen.

Brantenberg selv strålte om kapp med sola, tok imot gratulasjoner og ros, og svarte på spørsmål om verk og utstillingen som helhet.

– Dette var helt overveldende. At kunst kan berøre så sterkt og inderlig gir meg kraft til å fortsette, sa Brantenberg.

Dette er så langt hennes største separatutstilling, men hun har ingen planer om å gi seg ennå. Vi ser fram til hennes neste store utstillingsprosjekt.

«Etter katastrofen» er Glasslåvens sommerutstilling, og varer fram til 5. september.

Kommentarer til denne saken