Sydover – Kappløpet mot Sydpolen av Bjørn Ousland

I nattens mulm og mørke legger et skip fra kai og seiler ubemerket ut i fjorden. Polarskuta «Fram» skal nordover – det er i hvert fall det alle tror.

Å få gutter til å lese er ikke alltid like lett. Konkurrentene står i kø, hos oss står tydeligvis tv-spillet Fortnite høyere i kurs enn en god bok! Heldigvis er det håp. Bjørn Ousland har gitt ut en serie spennende faktabøker som veksler mellom tekst, illustrasjoner og tegneseriestriper. Den første boka vi leste hjemme var «Nansen over Grønland» som handlet om Fridtjof Nansens skitur over Grønland i 1888. Nå var tiden kommet for å lære mer om Roald Amundsen. Boka «Sydover – Kappløpet mot Sydpolen» er både vilt spennende og svært lærerik. Det er kappløpet mellom Robert F. Scott og Roald Amundsen det handler om. Roald Amundsen og hans mannskap er på vei til nordområdene, men underveis informerer Amundsen dem om at målet for reisen er Antarktis, Sydpolen. Amundsen vil være første mann på sydpolen, og reisen er planlagt ned til minste detalj. Dette skal vise seg å være svært avgjørende for utfallet av kappløpet. Detaljrikdom er det flust av også i boka. Vi får blant annet inngående kjennskap til hvordan de bodde i Framheim, nordmennenes leir inne på isen:

«23. april går sola ned bak horisonten og blir borte i fire måneder. Ute er det 50 kuldegrader, av og til 60. Leiren blåser stadig til av snø. Nordmennene finner ut at de kan grave ut huler i snøen som er forbundet med hytta, og innrede verksteder der. Det innføres faste arbeidsrutiner. Alle må henge i for å bli ferdig til sledeturen til våren.»

Etter å ha lest boka, dro vi en tur på Fram-museet på Bygdøy i Oslo. Det var spesielt å gå om bord i den legendariske skuta der historien bokstavelig talt sitter i veggene. Deretter gikk ferden videre til Brandbu kino, der vi så «Amundsen» på det store lerretet. Nå er vi fulle av kunnskap, og klar for neste bok i serien: «Oppover: Roald Amundsens spektakulære luftferder». Jeg vil virkelig anbefale denne fartsfylte serien som garantert vil treffe 10-åringen så vel som voksne lesere.