Gå til sidens hovedinnhold

FN inn i Gran rådhus

Artikkelen er over 5 år gammel

Kommunestyresalen i Gran rådhus var tirsdag forvandlet til hovedkvarter for de 15 landene i FNs sikkerhetsråd, med Syria-konflikten og terrorgruppen IS på møtekartet.

Mer enn 60 velkledde representanter fra de fire FN pluss-skolene i Vestoppland, Hadeland videregående skole, Gran ungdomsskole, Reinsvoll ungdomsskole og Gjøvik videregående skole benket seg til viktige hovedforhandlinger i Mini-FN på Hadeland. Møtet ble holdt etter innkalling fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon med inntrengende appell til delegatene om å komme til enighet i den meget dramatiske og alvorlige Syria-konflikten og IS-trusselen.

– FN pluss-skole innebærer at vi samarbeider tett med FN-sambandet som blant annet bidrar med kurs og undervisningsopplegg, forteller lærer Reidun Hvattum ved Hadeland videregående skole.

Hun og kollega Erik Dokken var hovedansvarlige for gjennomføringen av årets FN-rollespill på Hadeland. I fjor ble tilsvarende spill gjennomført på Gjøvik, og opplegget i regi av FN-sambandet er svært populært blant elevene. – I år var elevenes interesse for deltakelse så stor at vi måtte foreta loddtrekning, forteller Reidun Hvattum.

Det er gjerne ordføreren i arrangørkommunen som ønsker elevene velkommen til de årlige FN-spillene. Med foreløpig mangel på slik mulighet i Gran, hadde vertskapet sørget for videokontakt med stortingsrepresentant fra Hadeland, Anne Tingelstad Wøien, som for tida befinner seg nettopp i New York og FN. På storskjerm ønsket Tingelstad Wøien forsamlingen velkommen til FN-bygget og tok dem med på en visuell vandring i Sikkerhetsrådets sal kledd med Biri-tapet og utsmykninger av norske kunstnere. En bedre start på årets FN-rollespill kunne elevene knapt få, og innslaget vakte sjølsagt stor begeistring.

I forkant av møtet hadde elevene satt seg godt inn i konflikten og enkeltlandenes roller. Og med kyndig ledelse av president Stian Bragtvedt og visepresident Malin Lenita Vik fra FN -sambandet, startet representantene alvorstunge forhandlinger om den vanskelige og tilsynelatende håpløst fastlåste konflikten i Syria.

I debatten dokumenterte elevene imponerende talegaver, med saklig argumentasjon og diplomatiske formuleringsevner verdig et langt mer profesjonelt politikerfòra. Synspunkter ble tydeliggjort, fulgt opp av resolusjonsforslag som forslagsstillerne energisk søkte å få tilslutning til fra andre land.

Trusselvurderinger, militær intervensjon, bakkestyrker, humanitær hjelp og våpenboikott var blant temaene som ble argumentert fra talerstolen og drøftet blant representantene i salen. Alt formidlet med det seriøse alvor den vanskelige saken fortjener. Etter hvert som delegatene begynte å ane mulighet for et flertallsvedtak, ble kinesiske kjepphester, gjensidig amerikansk-russisk mistillit og små lands stormaktsskepsis gradvis lagt på is, til fordel for et høyst sjeldent, men viktig enstemmig vedtak. Takket være kløktig diplomati og fornuft på høyt nivå.

– Spennende, lærerikt og utfordrende, var den enstemmige dommen fra elevene, som med gjennomføring og vedtak i årets FN-rollespill tenner håp for framtida. Tirsdagens vedtak ble for øvrig videreformidlet til Tingelstad Wøien som tok det med til FN-delegasjon hun deltar i. Måtte den ungdommelige klokskapen også sive inn i 70-årsjubilanten FN.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.