EGENPRODUSERTE LUER: Ahmed og Seamnd viser litt av sin luekolleksjon.

Skredder Ahmed syr ny framtid i Lunner

Ahmed (21) og Seamnd (19) flyktet fra krig og bombing i Syria. Nå vil de etablere seg som skreddere i Lunner.
Publisert

LUNNER: Ahmed Omer og Seamnd Mostafa kom til Lunner kommune for litt over tre måneder siden. På den korte tiden har de lært seg det norske språket godt. Til og med litt dialekt.

– Ja, noen sier «åffer» og «åssen». Og så snakker de så fort. Noen ganger forstår jeg ikke alt, og sier bare ja, ja, sier Ahmed og ler.

Mens han bodde på mottak i Bodø snakket han bare engelsk.

– Der var det vanskelig å lære norsk, vi fikk bare ei bok å lese selv hjemme på mottaket. Her i Lunner har vi skole, språkpraksis og integrering, sier han fornøyd.

Seamnd kom til Lunner etter å ha vært på mottak i Larvik. Begge har fått oppholdstillatelse og kom samtidig til Lunner kommune. De to har ulik bakgrunnshistorie, men begge jobbet som skreddere i Syria, og vil nå tilby sine skredderkunster til hadelendingene.

Bildetekst

Bildetekst

Skaper egen arbeidsplass

Når de ikke er på voksenopplæringen tilbringer de to kameratene mange timer i lokalene til Lunner frivilligsentral. Både med egen produksjon ved symaskinen og å lære andre å sy. I høst har det gått mye i egenproduserte votter, luer og buffer. De hadde planlagt å delta på to julemesser, men varene deres var så populære at nesten alt ble revet bort på den første, på Lidskjalv, forteller Kari Hovland Aasen. Hun er lærer på sygruppa på frivilligsentralen sammen med Ahmed.

Seamnd lærte skredderkunsten da han i sommerferiene hjalp faren i hans firma. Seamnd har også jobbet som skredder, to år i Tyrkia.

– Jeg lærte fra min storebror som er profesjonell skredder. Der jobbet vi med store industrimaskiner, noe helt annet enn disse, sier Ahmed der han sitter ved symaskinen i frivilligsentralen.

Foreløpig er syingen her en hobby, men Ahmed har vært i kontakt med Hadelandshagen for å få råd om muligheten for å starte egen virksomhet.

– Når folk begynner å høre om oss, kan det kanskje bli et lite firma, sier han. Han har laget egen facebookside, «Skredder Ahmed», der de tilbyr søm, design og reparasjon av klær. Spesialiteten er dameklær.

Begge vil satse på andre studier etter hvert, i tillegg til skreddervirksomheten.

– Vi tror vi må ha annen jobb i tillegg. Det er viktig å ta utdanning, fastslår de. Seamnd tenker på elektroingeniørstudier, mens Ahmed ønsker å bli sykepleier. Men først blir det trolig Hadeland videregående fra neste høst.

Onkelen ble drept

Ahmed og Seamnd er begge kurdere fra Syria. Seamnd er fra storbyen Aleppo, som alle kjenner til gjennom grufulle bilder og nyhetsreportasjer.

– Før krigen startet bodde det fem millioner i Aleppo. Nå er det 900.000. Byen er ødelagt, konstaterer Seamnd som opplevde massiv bombing før han flyktet.

Ahmed kommer fra en liten by nord i Syria, Qamsjli.

– Min landsby var ikke i samme situasjon, men det er bomber, og vanskelig også der, sier Ahmed som selv «bare» har opplevd en bombe i sin hjemby.

– Den var det IS som sto bak. 45 døde og 200 ble skadet, forteller han. Ahmed ville egentlig studere i hovedstaden Damaskus, men det gikk ikke. Hvis han hadde blitt oppdaget av de militære, ville han bli tatt inn og måtte delta i krigen mot sine egne landsmenn. Og er du først inne, kommer du deg ikke ut av militæret.

– Onkelen min prøvde, men ble drept, forteller Seamnd.

– Ser dere noe håp for Syria?

– Nei. Det vi så i Syria, drepte håpet.

Lang og vanskelig fluktrute

Vi spør om de kan fortelle litt om flukten fra Syria og til Norge, og for Ahmed står båttransporten over til Hellas som et skrekkminne.

– The boat was broken. Women screaming. The most horrible situation, sier Ahmed. For første gang i intervjuet må han ty til engelsk for å finne ordene.

– Det er første gang jeg snakker om det, sier han stille.

Seamnd forteller blant annet om 20 tøffe dager på vegen, til fots fra Hellas og nordover.

– For familer med tre-fire barn var det vanskelig. For meg, og andre unge gikk det bedre, sier han. Seamnd kom samtidig til Hellas med onkelen og hans to små barn. For onkelen var turen svært hard.

Lager teaterstykke

– Vi lager et teaterstykke på skolen om hvordan vi kom hit og vår historie, forteller Ahmed, som selv hadde ideen. Flyktningtjenesten og kulturskolen på Gran hjelper til, opplyser han. Stykket vil være på norsk, og det vil bli satt opp, sier han. Teaterstykket var for øvrig noe av samtaleemnet da de snakket med stortingspresidenten under hans hadelandsbesøk i høst. Det og integrering.

Ahmed og Seamnd mener det er viktig å se framover. De forteller at de ofte unngår å se på nyhetene fra hjemlandet. Da tenker de bare på hvor vanskelig det er for de som er igjen.

– Vi bor på Lunner, og må tenke på framtida vår her. Og vi må tenke positivt, sier de.

Artikkeltags