Kjære deg!

Igjen må vi hente fram krefter, som vi kanskje trodde vi ikke hadde. Pandemien er vanskelig for oss alle, unge og eldre, friske og syke. Vi tåler mer enn vi tror og det gir en indre trygghet og styrke. Pandemien vil gå over.

Vi har kommet oss gjennom store prøvelser før. Vi gir aldri opp håpet. Håpet er vilje, handling og å sette blikket på noe som gir oss mening.

Liten innsats kan gjøre stor forskjell

Jula er ei fin tid for å bry seg. Jula er dessverre også høytid for brann. Vår oppfordring er derfor: Se innom de som er ekstra utsatt for brann. Sjekk brannsikkerheten hos dem som kan trenge bistand eller en påminnelse. Noen små grep ved neste besøk kan redde liv. Ta vare på de kjæreste du ha.

Vi erfarer at særlig eldre trenger hjelp til å øke brannsikkerheten i eget hjem. Sjekk at;

  • batteriene sitter ordentlig i røykvarslerne og at de fungerer
  • slokkeapparatet er lett tilgjengelig

Tida går fort og vi opplever under boligtilsyn at flere har slokkeapparater som er gamle og trolig ikke ville fungert ved en brann. Flere forsikringsselskaper og banker har gunstige tilbud på slokkeapparat til sine kunder, så sjekk med dem. Ellers får du tak i brannsikkerhetsutstyr i mange lokale forretninger, men kjører man ikke bil lengre, er det godt å få litt hjelp av pårørende eller venner til å få på plass brannsikkerhetsutstyr.

Trenger du hjelp?

Trenger du hjelp, be om hjelp. Det kan være pårørende, hjemmetjenesten, frivilligsentralen. Frivilligsentralens brannvernteam reiser ut to og to på hjemmebesøk og kan hjelpe deg til økt brannsikkerhet. Gjelder det bekymring rundt brann kan brannvesenet kontaktes. Har du spørsmål om trygghetsalarm eller hjelpemidler kontakt kommunen.

Mange tar en ekstra telefonsamtale, et besøk med «koronaavstand» og hjelper til nå. Sprer glede og gir omsorg for å holde livsgnisten oppe, i ei vanskelig tid. Kanskje i tillegg til egen sykdom. Kanskje kan du ringe en bekjent?

«Det er viktig å se de gode øyeblikkene, gleden i stunden man er sammen. I jula synger vi de gamle sangene og baker de tradisjonelle kakene. Om ordene mangler, huskes smak, lukt og lyd. Det finnes fortsatt rom for glede.»

Mina Gerhardsen, generalsekretær, Nasjonalforeningen for folkehelsen

Vi ønsker deg og dine ei riktig god og fredelig jul, og alt godt i 2022.