Feil om Vigga og klimapåslag

VIGGA: NVE anbefaler klimapåslag både i Gran og Brandbu.

VIGGA: NVE anbefaler klimapåslag både i Gran og Brandbu. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) anbefaler spesifikt at det brukes 20 prosent klimapåslag ved utarbeidelse av flomsonekart i Gran sentrum.

DEL

GRAN: I går, tirsdag, omtalte vi de oppdaterte flomsonekartene for Gran sentrum som kommunen lenge har ventet på å få hendene i.

Flom er et av mange elementer som spiller inn når de folkevalgte i juni skal avgjøre hvilken tomt det nye sykehjemmet med tilhørende omsorgsboliger skal bygges på.

I beregningene av vannets virkning ved flom er det lagt på 20 prosent som følge av klimaendringene. I den forbindelse skrev lokalavisen feilaktig (derfor er det nå tatt bort fra artikkelen) at dette klimapåslaget var tatt med «til tross for at NVE sier at det i vår del av Oppland trolig ikke er nødvendig med klimapåslag».

Dette var basert på teksten på side 47 i denne NVE-rapporten hvor det står skrevet at de største økningene finnes i den nordlige delen av Oppland og «større vassdrag langs kysten» er trukket fram som eksempel på områder med 20 prosents klimapåslag.

Som et vedlegg til denne rapporten (side 61) finnes det imidlertid en tabell som helt spesifikt sier at Vigga ved Brandbu og Gran er blant områdene der det anbefales 20 prosents klimapåslag. Noe de nye flomsonekartene altså inneholder.

Hadeland beklager feilen.

Artikkeltags