Ekstremværet Petra vil ramme Oppland

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– I verste fall vil vi se jordskred og evakueringer

DEL

EkstremvarselFra et mer beskjedent OBS-varsel har Meteorologisk insititutt tirsdag kveld oppgradert til ekstremvaresel for blant annet Oppland.

Ekstremværet, som nå er døpt Petra, vil herje på Sør- og Østlandet de kommende dagene, men setter ikke inn støtet før torsdag. Fram til da blir det kun byger.

Jordskred og evakueringer

Ekstremværvarselet gjelder for Oppland, Hedmark, Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud, opplyser Meteorologisk institutt.

– Grunnet de store nedbørsmengdene de siste dagene er jorden såpass mettet at ytterligere nedbør vil gi mer lokale oversvømmelser og flom. Det at det i tillegg kommer mer nedbør gjør ikke akkurat situasjonen bedre. I verste fall vil vi se jordskred og evakueringer, opplyser vakthavende meteorolog Kristian Gislefoss ved MET til NTB.

Starter torsdag

Fra tirsdag kveld vil det komme regnbyger, lokalt 20-40 millimeter på 30 timer. Dette vil gi kun gi byger fram til natt til torsdag. Da kommer det et nytt lavtrykk via sørlige del av England inn i Nordsjøen, som fører til nye, store nedbørsmengder.

I løpet av torsdag er det ventet lokalt 30-70 millimeter nedbør på 24 timer i områdene Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Østfold, Oslo, Akershus, sørlige deler av Oppland og sørlige deler av Hedmark.

Trolig over fredag

Men ifølge meteorologen blir ekstremværet ikke langvarig.

– Regnværet vil nok vare hele torsdag, særlig tidlig på dagen. Ekstremværet vil antakelig være over innen fredag og trolig avta noe i løpet av torsdag kveld, opplyser Gislefoss.

Tirsdag har store nedbørsmengder ført til oversvømmelser og stengte veier en rekke steder i Sør-Norge. Særlig er Telemark hardt rammet, og her har fylkeskommunen satt opp krisestab for å takle flommen.

Tirsdag kveld blir uvanlig våt for Oppland sin del.

- Resten av tirsdag ventes lokalt mye nedbør, 20-30 mm, skriver yr.no på sine nettsider tirsdag.

Varsler flom

NVE har også  sendt ut flomvarsel for en rekke kommuner i Oppland.

Gran, Jevnaker, Lunner, Søndre Land, Vestre Toten og Østre Toten ser ut til å kunne bli rammet av flom.

I tillegg er det  gult jordskredvarsel for kommunene Gjøvik, Sør-Aurdal, Lillehammer og Øyer torsdag 17. september.

- Det er ventet mye regn de kommende dagene. Det vil føre til vannføringsøkning i elver og bekker, med fare for flomvannføring på oransje nivå. Det er noe usikkerhet knyttet til hvor det vil komme mest nedbør, opplyser NVE på sine varslingssider varsom.no.

NVEs flomvarsling er på nivå 2 tirsdag, og nivå 3 onsdag og torsdag for området. Nivå 3 er nest høyeste varslingsnivå.

Bilder fra flommen 2. og 3. september:

Artikkeltags