Seks ukrainske korgrupper og noen solister var samlet på Lidskjalv, der de ga publikum en minnerik konsert denne ettermiddagen. Rammen rundt et slikt ukrainsk arrangement blir selvfølgelig spesiell, når krigen samtidig raser for fullt i Bakhmut og ellers langs fronten øst i hjemlandet.
Mange av kordeltakerne har selv familiemedlemmer og bekjente hjemme i Ukraina som deltar i krigen, eller som daglig opplever følgene av de russiske rakettangrepene mot sivilbefolkningen på nært hold.
Til arrangementet på Gran kom det om lag 80 korsangere, i tillegg var det plass til rundt 30 inviterte gjester. Med et så bra program og gode sangere, er det synd at ikke enda flere fikk oppleve denne konserten. På grunn av brannsikkerhet er publikumsantallet på Lidskjalv begrenset.
Derfor var det ved denne anledningen bare plass til et fåtall av ukrainerne som bor på Hadeland. I tillegg til alle ukrainere, burde også mange flere nordmenn fått muligheten til å dele denne koropplevelsen. Forslaget er derfor at arrangementet gjentas på et senere tidspunkt, men i en større arena.
Initiativet til forestillingen og invitasjonen til de ulike korgruppene kom fra Anna Kargaltseva Sandvik, som selv opprinnelig er ukrainsk. Hun er prosjektmedarbeider i Akershus musikkråd/ Norsk sangerforum, og har i samarbeid med Tanya Garmash Dahl i det lokale koret lagt til rette for en felles forestilling med flere kor her på Hadeland.
Anna hadde sammen med Tanya satt opp programmet, og de var også konferansierer ved lørdagens forestilling.
Anna og Tanya ønsket velkommen, og presenterte programmet og vokalgruppene på ukrainsk og norsk. Første deltaker ut var det lokale koret fra Hadeland, som bidro med fire sanger. Åpningssangen var «Oj, u luzi tsjervona kalyna», om det røde bæret på krossvedbusken, som i sangen symboliserer blod. Denne sangen ble først publisert i 1875, men ble skrevet om og utgitt på nytt av Stepan Charnetsky i 1914, under første verdenskrig. Dessverre har sangens innhold, med ønsket om å frigjøre seg fra Moskvas lenker og skape selvstendighet for Ukraina, igjen blitt svært aktuelt også i vår tid.
Videre framførte Hadelands-koret tre ukrainske folkesanger. Den humoristiske sangen «Du lurte meg» (Pidmanula), «Å, i lunden ved Donau», og «Sele hesten, gutter» der det fortelles om ei pen jente med svart hår og brune øyne. Einar Amundsen akkompagnerte de lokale sangerne på trekkspill.
Tanya Garmash Dahl sang som solist sangen «Ukrainochka». Tekst og meloldi til denne sangen er skrevet av Andriy Demidenko og Hennadii Tatarchenko. Anna Sandvik akkompagnerte til sangen på piano.
Neste artister var koret «Kvitka» fra Follo. Denne vokalgruppen ble startet på Ås læringssenter, av en del ukrainere som møttes der gjennom norskopplæring. Vokalgruppen hadde også lært seg en norsk folkesang, og framførte «Per Spellemann» på norsk og ukrainsk. Sammen med koret «Mriya» fra Drammen sang de i tillegg to ukrainske folkesanger.
Sonja Sargu, som er profesjonell danser, bosatt på Kalvsjø, ga oss en flott danseoppvisning. Videre spilte den talentfulle jenta Viktorija to nydelige stykker på piano. Vokalisten Svitlana Taranenko framførte to moderne ukrainske sanger. Hennes lille datter Sofija på fem år bidro også med dans og sceneshow, noe som sjarmerte hele publikum.
Folkesanggruppen «Mineya ukranian folk group» har tilhørighet i Oslo-området. De framførte tre tradisjonelle ukrainske folketoner. Lederen for korgruppen «Mineya» er Lyudmila Voloshina.
Den ene sangen, «Oj misyatsiu», ble framført med vakker solosang av Galyna Shipunova. Anna Sandvik akkompagnerte sangen.
Det siste medvirkende koret, vokalensemblet «Tsjervona Ruta» fra Tønsberg, hadde også imponerende kvalitet. Koret består av ukrainske flyktninger som nylig har truffet hverandre her i Norge. Høsten 2022 startet de med korøvelser sammen, og har allerede fått høy standard på sitt repertoar. De startet sin opptreden med den ukrainske folkesangen «Hvorfor du ikke kom».
Sang nummer to var «Chervona ruta», med musikk og tekst av Vladimir Ivasyuk. Her ble det både allsang og dans blant artister og publikum. Deres siste nummer var sangen «La oss synge en sang for Ukraina» av Alexander Ponomarev. Denne sangen er en svært patriotisk sang, som gir alle ukrainere stor nasjonalfølelse og stolthet over hjemlandet som er i krig. Det var derfor helt naturlig at de gule og blå ukrainske flaggene vaiet i takt under denne sangen.
Ved avslutningen av programmet framførte alle korene, med om lag 80 sangere til sammen, to felles sanger. Her bidro også en korgruppe fra Valdres. Dirigent for dette store felleskoret var Olena Dyachenko. Den første sangen fra felleskoret var salmen «Bønn for Ukraina», med musikk av Mykola Lysenko og tekst av Oleksandr Konynskyi. Sangen er arrangert av Oleksandr Koshyts.
Aller siste sang på programmet var selvfølgelig Ukrainas nasjonalhymne, «Ще не вмерла Україна» (Shche ne vmerla Ukraina). På norsk kan tittelen oversettes med «Ennå er ikke Ukraina død». Teksten i nasjonalsangen kan vel også sies å være ganske betegnende for den store forsvarsviljen og offerviljen som hele den ukrainske nasjonen viser i våre dager.
Landet har stått forholdsvis samlet mot angrep og provokasjoner helt siden krigen begynte i 2014. Det siste året, etter invasjonen 24. februar 2022, har befolkningen om mulig vist enda høyere kampmoral og forsvarsvilje. Viljen til å forsvare sitt eget land ser heller ikke ut til å minke på tross av okkupantenes harde angrep mot landets innbyggere, sivile bygninger og infrastruktur. Snarere tvert imot.
Etter at nasjonalhymnen var sunget ferdig, kom naturlig nok slagordet «Slava Ukraini» (Ære til Ukraina) fra koret. Et unisont svar fra publikum var «Heroyam Slava»; Ære til heltene. Ukraina har en stolt tradisjon der ukrainske kosakker har verget sitt land og sin region mot krigerske angripere gjennom hundrevis av år. Nå i dag er det soldatene i skyttergravene som har tatt opp arven etter kosakkene, og som i realiteten forsvarer frihet og demokrati på vegne av de aller fleste europeiske land. Derfor er de ukrainske soldatene uten tvil de virkelige heltene i vår tid.
En stor takk til Akershus musikkråd, vertskapet Gran Frivillighetssentral og Det Ukrainske koret på Hadeland, Einar Amundsen, samtlige av de medvirkende korene og artistene, og alle andre som bidro til å gjøre forestillingen på Lidskjalv 11. mars til en helt spesiell og minneverdig opplevelse.