Gå til sidens hovedinnhold

Forsvaret trener formasjonsflyving over Hadeland

Artikkelen er over 3 år gammel

Noen har sikkert sett flere av forsvaret jagerfly i lufta over Hadeland i dag. Klokka 13.45 passerte de Gran.

I dag vil Luftforsvaret trene på formasjonsflyving over store deler av Norge.

Etter planen deltar mellom 10 og 12 F-16-fly delta på denne treningen, og et til to F-35 fly vil etter planen delta på deler av den. Det melder Forsvaret selv på sine nettsider.

Klokka 13.45 passerte det et stort følge med fly i stor fart over Gran sentrum. Det er også meldt om lavtflyvende fly over Harestua tidligere på dagen, uten at det er bekreftet at det har noe med formasjonsflyvingen å gjøre.

– Dette er viktig trening for oss, forklarer oberstløytnant Ivar Magne Stene, sjef for 338 skvadronen ved Ørland flystasjon.

Hensikten er å trene på å planlegge, koordinere og gjennomføre en større formasjonsflyving.
- Dette er svært kompleks trening der vi må være på tå hev hele tiden. I formasjonen er det viktig for piloten å passe på både de andre flyene og kunne avpasse seg, samtidig som man skal ha fokus på treningsoppdraget. Samtidig ser jo det veldig pent ut for de på bakken, sier han.

Flyene var så langt nord som Bodø og omegn mellom 09:00 og 11:00, og over Oslo, Bergen og Ålesund mellom 12:00 og 14:00. Det er viktig og merke seg at været og andre forhold vil spille en avgjørende rolle om flyene vil følge planlagte ruter og om de vil være synlige for publikum, melder forsvaret på sine nettsider. 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.