Gå til sidens hovedinnhold

Prisvinner Astrid fra Gran ivrer for flere kvinner i teknologijobber

Artikkelen er over 2 år gammel

Astrid Hvattum er fagleder i Geodata. Hun er kåret i kategorien fagleder blant 50 av Norges fremste teknologikvinner.

Folk på Hadeland

Astrid Hvattum leder utviklingsavdelingen i Geodata og jobber samtidig med konseptutvikling og strategi. Avisen intervjuet 42-åringen på telefon tidlig tirsdag morgen, eller 22.15 for henne, siden hun er i California på fagkonferanse i Palm Springs.

– Jeg er på konferanse med jobben og kommer hjem lørdag. Det er kjempehyggelig og et kompliment å bli nominert til en slik pris. Utrolig stas, sier Astrid, på telefon fra 26–27 varmegrader.

NHO-foreningen Abelia, der mange av landets teknologibedrifter er medlem og kvinnenettverket ODA for kvinner som jobber med IKT som står bak kåringen. På kvinnedagen 8. mars kåres Norges 50 fremste teknologikvinner. Astrid er en av dem.

Spennende muligheter

– Fokus for kåringen er å synliggjøre kvinner i tech-bransjen, og jeg håper dette initiativet kan få noen flere til å se hvor mange spennende muligheter som finnes her. Er du løsningsorientert, kreativ, samfunnsengasjert, opptatt av design, brukeropplevelse, eller bare har lyst til å skape noe – så finnes det masser av anledninger, sier Astrid Hvattum.

– Dessverre er det noen som velger det bort fordi de tror eneste veien inn er via koding eller tyngre tekniske fag. Det er selvsagt en viktig del av det hele, og det er mange superflinke kvinner og menn som utvikler fantastiske apper og løsninger, men vi må samtidig huske på at det finnes flere viktig roller også rundt utvikleren, tilføyer Astrid.

– Jeg mener vi må bruke litt krefter på studentene. Hva er egentlig IT i praksis? De må forstå hvilke stillinger som finnes, hvilke egenskaper de krever, og hvordan de kan komme seg dit. Alle kan dessverre ikke bli spillutviklere, men med et par smarte valg, kan jeg nesten garantere en spennende framtid i en bransje som har kommet for å bli, forteller faglederen i Geodata.

Fritid på Hadeland

Hun har hatt den stillingen siden 2015, etter at hun begynte i Geodata som prosjektleder i 2009. Hun leder nå utviklingsavdelingen.

– Halvparten av stillingen går også ut på å lede 25 ansatte når det gjelder personlig oppfølging og faglig oppdatering, forteller Astrid, som i 2012 flyttet tilbake til Hadeland og morsgården på Tingelstadhøgda.

Fakta

Navn: Astrid Hvattum

Alder: 42 år

Bosted: Gran

Sivilstatus: Samboer, ett barn

Jobb: Fagleder

Hvor lenge har du bodd på Hadeland: Det meste av livet

Hvis du hadde 10.000 kroner å gi til et lokalt formål - hvem ville du gitt til: Deler summen på Stupedamene og Ung Hadeland.

FAKTA:

– Fritida går med til samboer, treåringen, familie og oppussing av hus. Vi samler også hele «familien Glum» minst en gang i året og drar på tur, sier Astrid, midterst i søskenflokken mellom Reidun og Marit.

Geodatas fag- og forretningsfelt er vidtfavnende. De visualiserer for eksempel informasjon innen de fleste bransjer. Astrid er i California for å oppdateres i software, knytte kontakter og dele erfaringer.

– Samboeren og jeg togpendler til og fra Oslo, og jeg får jobbet på turen. Men jeg jobber ikke 24/7. Fritid er viktig, forteller Astrid.

Flere kvinner med

– Skal vi møte framtidens behov for teknologisk kompetanse må vi ha med flere kvinner, kommenterer Abelia-sjef Håkon Haugli når det gjelder kåringen.

– Vi ønsker å synliggjøre de mange kvinnelige talentene innenfor teknologi og motivere flere til å gå den retningen, sier Haugli.

FAKTA 100 HADELENDINGER

Avisen Hadeland runder 100 år til sommeren. I tida fra mot jubileet har vi ambisjoner om å presentere 100 hadelendinger.

Vi ønsker å presentere en bredde både i alder, kjønn, bosted og bakgrunn. Tips oss gjerne om folk du mener vi bør ta en prat med!

Send en epost til desken@hadeland.no – eller ring oss på 61 31 31 32.

 

Kommentarer til denne saken