– En veldig gledelig beskjed, sier Solveig Hofvind i Kreftregisteret.
Hun har foreløpig bare muntlig fått bekreftet at mammografibussen likevel får fortsette i Oppland. I alle fall ut neste år.
– Det er viktig når vi vet at et betydelig antall kvinner dropper og undersøke seg dersom reiseveien er lang. Undersøkelsen tar bare ti minutter, men for kvinner i Slidre eller Jevnaker må reise til Lillehammer for å gjøre dette, går det med en hel arbeidsdag, sier hun.
Hofvind påpeker viktigheten: Dødeligheten for kvinner med brystkreft er 40 prosent lavere for dem som oppdager kreften gjennom en slik screeningundersøkelse.
Protester
OA skrev i vår om at Lillehammer sykehus hadde besluttet å legge ned tilbudet om mammografibuss i Oppland. Dette førte til politiske protester.
Ny direktør for sykehuset som nå er slått sammen med Gjøvik sykehus, Hege Lundring, opplyser nå at beslutningen er omgjort.
– Vi har satt av midler til mammografibussen ut 2018, slik at kvinner i Valdres og på Hadeland får tilbudet nær sitt hjem. Vi i Sykehuset Innlandet ønsker å levere gode desentraliserte tjenester, sier Lundring.
Når bussen ruller i eget område er det sykehuset som må bemanne den med sine radiologer. Personalutgiftene er beregnet til om lag en halv million årlig for busstilbudet i Oppland.
Regnestykke med mange sider
Solveig Hofstad i Kreftregisteret legger ikke skjul på at hun håper dette er et signal om at bussen har livets rett i Oppland også etter 2018.
– Det er viktig å tenke helhet. Sykehuset får også penger tilbake i form av kvinnenes egenandeler. I tillegg er det slik at kostnader ved behandling av brystkreft som ikke blir oppdaget i slik screening, er langt høyere.
Hvert år mammografibussen har rullet i Valdres og Hadeland er det blitt oppdaget tilfeller av kvinner med brystkreft.
Kommentarer til denne saken