Folketallet i Gran og Lunner går ned. Hva skal til for at det skal gå opp?

Stortrives: Marit og Bo Enstrøm kan ikke få fullrost alle tilbudene som faktisk finnes på Hadeland. – Aktivitet i sentrum, som den nye skøytebanen, er kanskje en liten men viktig ting som kan bidra til å trekke nye innbyggere, sier de.

Stortrives: Marit og Bo Enstrøm kan ikke få fullrost alle tilbudene som faktisk finnes på Hadeland. – Aktivitet i sentrum, som den nye skøytebanen, er kanskje en liten men viktig ting som kan bidra til å trekke nye innbyggere, sier de. Foto:

Skjer det ikke store endringer de siste dagene av 2018, ser det ut til at det vil bli ganske nøyaktig hundre færre innbyggere i Gran og Lunner sammenliknet med situasjonen for et år siden.

DEL

Tallene er hentet fra Statistisk sentralbyrås prognoser. Slår de til blir det hundre 81 færre granasokninger og 19 færre lunbyinger i 2018. For Jevnakers del, derimot, peker pilene oppover. Der ser økningen ut til å bli på 69 innbyggere.

Utviklingen i Gran og Lunner er ønsket i samme retning som i Jevnaker.

Under budsjettbehandlingen i Gran nylig la Ap og Sp for eksempel inn penger til markedsføring av kommunen. 100 nye innbyggere vil bety 2,6-2,7 millioner kroner i økte inntekter, lød begrunnelsen. Deres budsjettforslag ble ikke vedtatt.

Hva mener innbyggerne?

Men å legge fram fasiten for hva som skal til er ikke så lett. Vi tok oss rett og slett en liten tur ut i Gran sentrum for å se om vi kunne finne noen å spørre om gode råd.

Vi spurte også hva leserne mener. Undersøkelsen er nå avsluttet. Resultatet kommer senere.

Barnefamilier og sentrumsliv

– Det trengs jo flere barnefamilier da, lyder den første reaksjonen fra Bo og Marit Enstrøm.

De to står ved den nye skøytebanen på torget, der barnebarna boltrer seg på isen. Og da er jo banen et nærliggende eksempel å peke på som et lite, men viktig tilbud for å skape et mer attraktivt Hadeland.

– Aktivitet i sentrum er viktig, slår de to fast.

Marit kommer opprinnelig fra Brandbu, men etter en tid «utaskjærs» flyttet paret til Hadeland og Skjervum i Gran. Nå har de tatt et skritt nærmere sentrum og flyttet inn i Sandødegården. Noe de ikke angrer på. Tid til stell av hus og hage er byttet ut med mer tid til andre ting.

Hadeland har mye bra

Paret er samstemte om at det allerede finnes utrolig mye bra på Hadeland, og at det har skjedd en rivende utvikling siden de flyttet til Skjervum for rundt 30 år siden.

Natur, kulturtilbud av mange slag, idrettsaktiviteter med dertil hørende anlegg og fasiliter står på lista over ting som bør gjøre og gjør Hadeland til et godt sted å bo.

Det samme gjør kort avstand til Oslo, Gardermoen og med det resten av verden.

– Vi har jo for eksempel bare en liten kort spasertur ned til stasjonen, sier de to.

Og selv om de synes kollektivmulighetene inn til Oslo er gode, er det jo alltid rom for forbedringer.

De to seg også store muligheter for å tiltrekke seg nye innbyggere i alle de nye boligprosjektene som ligger på beddingen i Gran.

– Nye, fine og lettstelte boliger vil kanskje kunne trekke flere innbyggere til Gran sier Bo og Marit Enstrøm.

Boliger for førstegangsetablerere?

Litt lenger borte i gata treffer vi May Blækkerud fra Brandbu. Hun forteller også at hun trives godt med å bo i Brandbu og på Hadeland, men lurer litt på om ikke rimelige boliger for unge mennesker som skal etablere seg for første gang hadde vært noe å satse på.

Boliger: – Kanskje rimelige boliger for førstegangsetablerere hadde vært noe, sier May Blækkerud fra Brandbu.

Boliger: – Kanskje rimelige boliger for førstegangsetablerere hadde vært noe, sier May Blækkerud fra Brandbu. Foto:

– Nye boliger koster jo skjorta ganger to. Og er en alene med barn er det jo umulig å få bolig uten å måtte leie. Det kreves to inntekter for å kunne etablere seg, sier hun.

– Hva med kommunikasjon?

– Togene går jo stort sett de, når de går. Og en time med toget inn til Oslo er jo ikke så galt, sier May Blækkerud.

Artikkeltags