Åpenhet om å være skeiv og synlig på bygda

PEPPERKAKER: Torsdag arrangeres «Skeiv på bygda». Maja Musum, Inge Alexander Gjestvang og Malin Hansen Halvorsrud ønsker velkommen til Halvdanshaugen.

PEPPERKAKER: Torsdag arrangeres «Skeiv på bygda». Maja Musum, Inge Alexander Gjestvang og Malin Hansen Halvorsrud ønsker velkommen til Halvdanshaugen.

Artikkelen er over 3 år gammel

Torsdag inviteres alle interesserte, inkludert politikere, til arrangementet «Skeiv på bygda».

DEL

Hadeland Folkemuseum – Vi vil vise fram det vi jobber med. Vi stiller spørsmål om hvem vi ønsker å være som region og hvem vi ønsker skal bo her. Vi ønsker et mangfoldig samfunn med rom for alle, med takhøyde som gjør det attraktivt for alle å bo her, sier Inge Alexander Gjestvang.

Han bor på Bleiken, jobber i skolen og har i mange år vært med i foreningen FRI, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Malin Hansen Halvorsrud bor i Lunner og er leder i FRI Innlandet. Begge er med i arbeidsgruppa for planen «Modige, mangfoldige Hadeland», sammen med Vibeke Buraas Dyrnes, prosjektleder i Regionrådet for Hadeland.

Mangfold

Inge Alexander Gjestvang er opptatt av at samfunn og arbeidsliv gjenspeiler mangfold når det gjelder kjønn og seksualitet.

LES OGSÅ: – Det er utfordrende å bryte med normer for kjønn og seksualitet, særlig på bygda

– Vi må gjøre det lettere å inkludere mennesker som bryter med normer for kjønn og seksualitet. Det gjelder også i arbeidslivet, sier Gjestvang. Han og Malin Hansen Halvorsrud er også opptatt av at stereotypier utfordres, som når regionen presenteres bildemessig og at det ikke nødvendigvis må være «kjernefamilien» som avbildes. I planen er det listet opp en rekke forslag på hva kommunene som tjenesteytere kan gjøre.

Handlingsplan

Nå er handlingsplanen «Modige, mangfoldige Hadeland», bestilt av de tre kommunestyrene på Hadeland, snart ferdig. Torsdag 7. desember arrangeres «Skeiv på bygda» i anledning planen. Region Hadeland, FRI Innlandet og Hadeland Folkemuseum samarbeider om kveldsarrangementet på Hadeland Folkemuseum. Kommunestyrene på Hadeland har tidligere blitt orientert om bakgrunnen for å få på plass en plan og politikerne er invitert torsdag.

FAKTA:

Handlingsplan

For fire år siden ble regnbueflagget heist på Halvdanshaugen. Nå jobbes det med å få på plass en handlingsplan for bedre inkludering av mennesker som bryter med normer for kjønn og seksualitet på hele Hadeland.

Hadeland er den første regionen i Norge utenfor de store byene som lager en slik handlingsplan.

Planen behandles i kommunestyrene for vedtak før den publiseres. Planen har fokus på kommunen som arbeidsgiver og kommunen som tjenesteyter – som igjen er delt inn i underkapitler.

Arrangørene ønsker velkommen til en kveld med skeiv historie, skeiv debatt og skeiv underholdning. Birger Berge og Heidi Rohde Rafto fra Skeivt arkiv/ Universitetsbiblioteket i Bergen tar besøkende med gjennom 100 år med skeiv historie. Etterpå blir det samtale om det å være skeiv på bygda, og om hvorfor regionen trenger en handlingsplan.

FAKTA:

FRI

FRI - foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold arbeider for likestilling og mangfold, og mot diskriminering  i Norge og i resten av verden.

FRI Innlandet er Hedmark og Opplands fylkeslag og leder er Malin Hansen Halvorsrud. Hun er med i arbeidsgruppa for handlingsplanen for Hadeland, sammen med Inge Alexander Gjestvang, som er sentralstyremedlem i FRI.

FRI Innlandet samarbeider med Skeiv Verden, Skeiv Ungdom Oppland, Skeiv Ungdom Hedmark og Stensveen Ressurssenter AS.

Det blir samtale mellom Marte Taylor Bye (forfatteren av rapporten «Skeiv på bygda») og fylkesordfører Even Aleksander Hagen, sammen med handlingsplanens far Inge Alexander Gjestvang (FRI Innlandet). Publikum oppfordres til å spørre om alt de lurer på, dele erfaringer og tenke høyt mot slutten av samtalen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken